Скирли

Страхотно древно шотландско ястие

Скирли е древно шотландско ястие от овесени ядки, което се приготвя евтино, а вкусът е много апетитен и приятен.

Ако сте уморени от обичайните гарнитури, опитайте традиционно шотландско Скирли - пържени овесени ядки, напоени с масло и добавка от лук, ще ви дадат нови вкусови усещания и ще разнообразят трапезата ви с нова икономична рецепта.

Има няколко начина за готвене на Скирли в Шотландия. Някои домакини пържат овален овес в масло, други използват мазнини от пиле, патица или разтопена обикновена свинска мас. И всеки вариант на масло или мазнина добавя вкус към пържената шотландска каша.

Има опция да пържене на Скирли в мазнина, разтопена от парчета бекон (след което те могат да бъдат отстранени и върнати във вече пържените овесени ядки). Овесените ядки се избират нежни (за по-бързо приготвяне) и наполовина с по-грубо валцувани овесени ядки, получава се и вкусно.

Лукът се избира или обикновен, или червен, който слагаме в салата. Добавят се ситно накълцаните пресни подправки магданоз или зелен лук. Те обогатяват вкуса на гарнитурата от шотландски овесени ядки - Скирли.

Какво да сервираме със Скирли - комбинации от храни

Тази шикозна чиния с вкусна домашна храна от Шотландия включва пържоли, смляно месо, пържено с лук и моркови, зелен грах и картофено пюре.

Скирли се готви и яде и като отделно ястие. Или каймата с лук се запържва към нея, или се задушава като сос.

Въпреки че по някаква причина някои домакини смятат, че Скирли е овесена каша с кайма, но това е заблуда. Традиционната овесена каша Скирли е сама по себе си, а сосът с кайма е самостоятелен, това са отделни ястия. Можете да ги комбинирате и наистина е вкусно.

Често в Шотландия картофено пюре или някои прости зеленчуци се сервират със Скирли. Скирли може да се сервира със задушено, варено или пържено пиле или други домашни птици. В Шотландия яребица традиционно се добавя към Скирли. Която най-вероятно трудно ще намерим под ръка, както и еленското месо, което също често се сервира с шотландски овесени ядки.

Скирли може да се сервира с агнешко, задушени бъбреци с маслини, миди, пържена треска, варени миди, праз и копър. Някои хора харесват Скирли на студено и го сервират с няколко мариновани яйца.

Скирли може да се превърне и в гарнитура или пълнеж за пайове. Скирли е много проста храна и ако имате само сос от месо или пържена риба, не се колебайте да го добавите в чиния с пържени овесени ядки. И ако няма гарнитура, просто поръсете Скирли с билки или яжте ястието без никакви добавки. Наистина е вкусно и напълно задоволява глада.

Рецепта за шотландско Скирли

овесени ядки - 200 г
лук - 1 бр.
масло - 175 г
прясна или сушена мащерка - на вкус, ако не харесвате мащерка, вземете босилек
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне на Скирли:

Нарежете лука на тънки полупръстени. Разтопете маслото в голям тиган и задушете лука за 2 минути. Сложете овесените ядки върху лука. Подправете с черен пипер и мащерка. Смесете всичко и посолете. Пържете при непрекъснато разбъркване в продължение на 5 минути.

Тази шотландска каша се оказва доста вкусна.

Ако решите да приготвите Скирли с кайма, тогава трябва да започнете с нея, защото сосът отнема около 40 минути.

Рецепта за сос с кайма за Скирли

всякаква кайма (пилешка, свинска, говежда, смес свинско и телешко, пуешка кайма
лук - 2 глави
масло - 25 г
месен бульон (или вода) – 500 мл
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно или полумесеци. Разтопете маслото в тиган и запържете лука в него за 4 минути на умерен огън. Сложете каймата върху лука, увеличете котлона и пържете, като разбърквате от време на време - за 8 минути. Налейте бульон, сол и черен пипер. Оставете да къкри без капак на слаб огън в продължение на 30 минути. 10 минути преди края на задушаването започнете да готвите Скирли, така че и двете ястия да се сготвят едновременно. Сложете кашата на чиния и я залейте със соса от кайма.

Източник: gotvach.bg