Да заговеем с пълнена кокошка

Рецепта на Баба Пена за Коледни Заговезни

Продукти:

1 кокошка
1ч.ч.ориз
150 г гъби
1 голяма глава лук
150 мл олио
700 мл вода
50 мл ракия
щипка сол
щипка червен пипер
щипка суха мащерка
щипка бял пипер

Приготвяне:

Кокошката се измива добре и се слага да се свари в подсолена вода, като се добавя 50 мл ракия. След като варенето продължи около 1 час се сваля от котлона и се изважда в подходящ плосък съд. Докато се вари кокошката, може да се нареже зелето на тънки ивици. Оставят се горните по-големи листа (2-3).

Взема се чашата ориз и добре се измива с вода. Слага се в тиган. Добавят се ситно нарязаните гъби, ситно нарязаният лук, сол на вкус, червен пипер, бял пипер и сухата мащерка. Налива се 50 мл мазнина, 200 мл вода и се задушава на котлона под капак за 15 минути. Когато леко набъбне оризът и лукът добие стъклен вид, се оттегля от котлона.

Взема се кокошката и се пълни с тази плънка. Зашива се добре с дебел конец и се поставя в тава върху нарязаното кисело зеле, като се обръща с гръбнака надолу. Отгоре се покрива с големите листа от зелката. Добавя се мазнина и вода. Цялото ястие се покрива с домакинско фолио за печене. Пече се в умерено загрята фурна (200 градуса) около 90 минути. 10-15 минути преди изключване се маха домакинското фолио, махат се зелевите листа, за да може кокошката да придобие златист вид. Сервира се в плоски чинии, като се слага порция от месото, оформена топка от плънката и лъжица от киселото зеле.

А какво е значението дали се пече по гръб? Гръбнакът е с по-малко месо и може да се препече.

www.babapena.com/