Румен Радев не влияел на дама от “правителството си в сянка”, засенчила първата дама

Една неизвестна, но емоционална дама с важен пост в “правителството в сянка” на Румен Радев е на път да засенчи изявите на първата дама в социалните мрежи, пише 24chasa.bg.

Гергана Пирозова, която е представена в Стратегическия съвет към президента като театровед, се шегува страстно с претопления казус “къщата в Барселона на Бойко Борисов” на 23 февруари във фейсбук:

“Който пръв признае бащинството на барселончето, ще ги удари у земи всички около ББ.

А може и с посочване да стане.

Какъв ли татко да избере ББ за барселончето? - Тома Биков - кофти, мушмула с очила, Горанов - ми, също е кльондещ се, пък и с тези сини очи и страх от земетресения, тц, Вежди? - е не, тоя нос съвсем не става за женско отроче, пък и с брада, мне - тоя на АПИ-то, нали го ритАх, може да се навие, ама пък каква шушумига, Цецка Цачева - можееее, тамън джендърите ще ги озадачим, или пък Путин - ей го, и деца ми прави, кремълския комунизд, в леглата ни влезе, мааааму... Ся, да му звънна ли да го предупредя, че е станал баща, или пик да му го съобщят, ми не, първо на Херо да кажа, то пък тя може да иска да е баща, колко е гаден животът, ще обявя конкурс.”

По повод на този пост “24 часа” попита президентската институция дали да приемаме подобна позиция като официално становище на Стратегическия съвет при президента, станал известен повече като негов “кабинет в сянка”.

“Стратегическият съвет към президента функционира на доброволни начала. Президентската институция ползва експертизата на неговите членове по конкретни теми и няма никакво влияние върху публичните им изяви като граждани”, обясниха от пресслужбата на държавния глава.

Самият Румен Радев също се изяви по темата “Барселона” преди дни в отговор на коментар на премиера Борисов.

“Не са мои пари. Нямам нищо общо с тези фирми. Подбрали са някои хора, които не съм ги виждал по 10-15 години, дори 20 години. Мен никоя служба, власт, полиция не ме е потърсила, за да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие. Там ясно пише от кой са сигналите, от кои неправителствени организации”, каза Борисов миналия петък от Брюксел.

“Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, той засяга и репутацията на България във вътрешен и международен план”, отвърна Радев и обясни, че той няма никакво отношение към действията на прокуратурата и на полицията, още по-малко в друга държава.

Така интимните теми - като какви пари е получавала съпругата на президента във Военновъздушните сили, особено близка ли е манекенката от къщата в Барселона Борислава Йовчева до премиера, се превръщат във важни за обществото теми.

Постът “Барселона” не е първи на Пирозова срещу властта. Дамата, която е обявила в сайта на президентството като своя кауза “Спасяването на Борисовата градина”, явно следи внимателно изявите на премиера Бойко Борисов, като го нарича интимно “Боеко”. На 24 февруари тя пише:

“Бутафорната злоупотреба на Боеко с антикомунистическата пропаганда и липсата на каквато и да била съпротива от страна на демократическите сили от седмия ден срещу фалшивото му алиби, позволиха и нейното тотално профаниране, и естественото ѝ пропадане в пародията. Намъченото им общо отроче Бутафор Антикомунизъм пропадна в шутката. ...”

За самата Гергана Пирозова се знае малко. В сайта на президентството, където са посочени членовете на стратегическия съвет, е обяснено само, че е театровед и тъй като е единственият интелектуалец в това “правителство в сянка”, можем да предполагаме, че тя пише стратегически анализи за Румен Радев на тема култура. Разбираме от представянето ѝ, че освен театрален критик е двигател на каузите за съхраняването на българските театри.

Пирозова е и журналист, има театрален блог. През годините се е изявявала като сътрудник на различни медии, сред които БНТ, БНР, в. “Капитал” и др.