Данаил Кирилов силно се увлече с обясненията за "свръхзащита" на длъжника, увлече и ГЕРБ

Ние поставяме кредитора в подчинено положение във времето да чака година или повече , жалва се той

Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха отхвърлени в сряда в пленарната зала. Промените предвиждаха защита на длъжник от незабавна продан на ипотекиран имот, като се изчака съдът да се произнесе дали вземането на банката е основателно.

Първоначално текстовете бяха одобрени с подкрепата на ГЕРБ в правната комисия, но вчера внезапно бяха отхвърлени с мотива, че длъжниците ще бъдат "свръхзащитени" от банков произвол, пише "Сега".

Промените бяха инициирани в началото на годината, след като Европейската комисия заплаши България с наказание заради проблеми в законодателството. В момента например може да започне изпълнително производство срещу длъжника само въз основа на искане на банката, а съдилищата не проверяват дали в договора за заем няма неравноправни клаузи.

Освен това според практиката на Европейския съд на правата на човека всеки, който рискува да изгуби единственото си жилище заради дълг, трябва да може "да иска проверка на пропорционалността на тази мярка".
Банките не одобряваха промените, правосъдното министерство – също, но въпреки това министър Данаил Кирилов промени мнението си и ГЕРБ се обяви "за" поправките.

Но в сряда управляващата партия преобърна позицията си и гласува против текста. Министър Кирилов обясни, че се стига до "свръхзащита" на длъжника.

"Нека да съобразим, че длъжникът сам е изявил воля да ипотекира собственото си жилище и е предприел това правно действие още при сключването на договора за кредит... Ние поставяме кредитора в подчинено положение във времето да чака година или повече да се постанови решение на първоинстанционния съд. Това действително ще стимулира длъжниците да спорят, без значение дали ще се натоварят с допълнителни разноски. Те го правят и сега", обясни Кирилов пред депутатите.