"Дънди Прешъс" ще добие 21 тона злато от мината на "Ада тепе" край Крумовград

Рудник "Ада тепе" е само добивно предприятие и тук няма да се произвежда метал като краен продукт

"Дънди Прешъс" ще добие 21 тона злато от рудника "Ада тепе" край Крумовград през следващите 8 години, съобщиха от компанията при откриването на съоръжението в петък.

През последните седем години "Дънди Прешъс Металс" е вложила 280 млн. лв. в Крумовград. Около 300 души работят в компанията в града. Това доведе до завръщане на част от гурбетчиите и раздвижване на местната икономика, каза Себихан Мехмед.

Очакванията на канадската компания са да бъде добито над 21 тона злато от рудник "Ада тепе" в следващите 8 години.

При подписването на договора за 30-годишната концесия през 2012 г. оценката беше за близо 37 тона злато и над 34 тона сребро.

Причината за разминаването е, че само на теория може да се извлече 100% от ценното съдържание на метала, разясниха от компанията. Тъй като на "Ада тепе" не се прилага цианидна технология, а класическата технология на флотация (обогатяване), добивът на полезен компонент ще e 85-87%.

Планираните производствени мощности за преработката на рудата са в размер на около 800 000 тона руда годишно.

Рудник "Ада тепе" е само добивно предприятие и тук няма да се произвежда метал като краен продукт. Преработката на концентрата и извличането на златото ще става в две български и няколко чужди предприятия.

За целта продукцията се транспортира в специални чували с обем 1 кубик. Във всеки от тях има най-малко 350 грама злато.
Плановете на "Дънди Прешъс Металс Крумовград" са да добие 700 000 унции злато, както и сребро. След изчерпването на запасите им терените ще бъдат рекултивирани.

Тъй като находището се намира в екомрежата "Натура 2000", при разработването на рудника са били преместени 2000 костенурки в нови за тях обитания. Грижата за природата е от важно значение за компанията, декларират от "Дънди Прешъс Металс".

Компанията ще плаща на държавата концесионно възнаграждение от 1. 44% от борсовата цена на добитите през годината злато и сребро. Част от средствата ще отиват и за община Крумовград.

Дейността на "Дънди Прешъс Металс" в България започва преди 15 години със златното находище край Челопеч, като вложените там средства са над 860 млн. лв. досега.

Благодарение на канадската компания най-високата средна заплата в българските общини за 2017 г. беше регистрирана в община Челопеч - 2178 лв.