Даниел Митов: Някои дипломати опитват да си гарантират, че президентството няма да спре номинацията им немотивирано

Даниел Митов

Даниел Митов

"Бизнесът няма думата, когато става дума за назначение на посланици, процедурата е ясна и е описана. Необходими са обаче законодателни мерки за регулиране на отношенията между бизнеса и хора на публични позиции". Това заяви бившият външен министър Даниел Митов пред БНР. Той посочи, че взаимоотношенията президент – Министерство на външните работи "много често страдат от дисбаланси, когато има определен конфликт или неразбиране между правителството и президента".

"За съжаление няма описана процедура, която да задължава президента, когато отхвърля дадена кандидатура, да се мотивира", заяви Митов. Според него това понякога води до „подобни импулси у някои дипломати да се опитат да си гарантират, че президентството няма просто да спре номинацията им немотивирано“.

„Това фамилиарничене, този от години бизнес и хора на сериозни властови позиции са се слели, за съжаление, в един такъв екстаз е трудно за публиката да оцени кога какви решения се взимат, на базата на какви взаимоотношения“, коментира Даниел Митов.

"Регулирането на отношенията между бизнес и хора на публични позиции е сред въпросите, които ще си задаваме все по-често", смята той. "Тук законодателят трябва да предприеме много сериозни мерки, а неправителствените организации да започнат да упражняват натиск върху институциите за регулиране на тези отношения. В много държави графикът на политиците е публичен, публикува се ежедневно, а самите срещи не се провеждат на четири очи и винаги се водят паметни записки", даде пример бившият външен министър.

Голямото подозрение е, че г-н Бобоков се е опитал да подскаже кои биха били хората на посланически позиции, с които той би могъл да работи, за да може неговият бизнес да се ползва с определена доза увеличено внимание от страна на въпросните посланици в съответните държави", подчерта още Митов.