Даниел Митов: Правителството е безпомощно, не реагира навреме и не чува съвети

В ГЕРБ има единомислие за курса към предсрочни избори

Ако правителството беше компенсирало навреме бизнеса за увеличените цени на електроенергията, нямаше да има такъм ценови скок, какъвто наблюдаваме в момента. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред БНТ.   

Той напомни, че токът от АЕЦ Козлодуй струва 50 лв., а се продава в пъти по-скъпо,  както и че от ГЕРБ са предлагали разликата да се използва за компенсиране на бизнеса, но управляващите не са се вслушали в предложението.   

Той посочи, че приемането на компенсации за бизнеса е наложително и поради това, че сегашните мерки важат до 1 април, а в новия бюджет не са заложени механизми за компенсиране на бизнеса.

„Правителството показа, че е безпомощно да управлява, не реагира навреме“, констатира Митов.

Той напомни също, че кабинетът е създал кризисен щаб във връзка с войната в Украйна едва на десетия ден след започването й, след настояване от ГЕРБ. По думите му, без опозиционен натиск управляващите „нямаше да знаят, че има и война“.

Политикът отхвърли упреците, че ГЕРБ води война с правителството и насажда паника в обществото.  

„Когато говорим с факти, с доказателства и цифри не е всяване на паника, казването на истината не е всяване на паника“, подчерта Даниел Митов.

„Не сме обявявали курс към война срещу никого, война се води срещу нас. (…) Винаги сме се опитвали да помагаме на управляващите с конструктивни съвети.“ – посочи той.

„Няма как ние оттук нататък да продължаваме да говорим на глухи хора“, добави заместник-председателят на ГЕРБ. 

Той отбеляза, че в ГЕРБ има единомислие за курса към предсрочни избори и за избора на ръководство на партията. 

Митов увери, че опозиционната партия ще използва всички инструменти на демокрацията, за да настоява за предсрочни избори, и че те могат да се проведат бързо, както е показала практиката от миналата година.