Даниел Митов: Президентът даде шанс за кабинет с етикета "Орешарски - 2" и власт на БСП през задния вход

Даниел Митов

Даниел Митов

"По принцип служебните кабинети не би трябвало да изпълняват каквито и да било амбиции на държавния глава. Служебните кабинети са институция, която е заложена в Конституцията, за да организира избори и да преведе държавата от момента на сдаването на властта на един кабинет, докато се състави следващият. В настоящата ситуация се създава впечатлението, че едва ли не президентът започва не само да управлява, а да изпълнява някаква програма. Абсолютно недопустимо. Конституцията не позволява на президента да си изпълнява някаква собствена програма. Трябва да има избори, трябва да има нов парламент, този парламент трябва да състави мнозинство, което да излъчи правителство. Тогава вече, с волята на българските граждани, легитимно може някакъв кабинет да изпълнява програма. Това е едно. Второ, съставът на новия кабинет, с малки изключения, можем да му сложим някакъв етикет от типа на „Шанс за Орешарски-2”. Това заяви бившият външен министър Димитър Митов пред "Фокус"

"Виждаме влизане на БСП през задния вход във властта, тъй като те очевидно не могат по друг начин да влязат във властта – избирателите не са им дали това доверие. И виждаме, според мен поне, първият случай може би на злоупотреба с власт, а именно уволнението на основния свидетел по делото срещу Пламен Узунов, бившия президентски съветник. Това не са добри знаци. Не мога да кажа, че цялото служебно правителство е проблемно, казвам с малки изключения – там има и добри попадения. Служебния министър на външните работи познавам добре – той е добро попадение, както и министърът на отбраната. Но оттам насетне не мога да не отбележа и да не подчертая още веднъж нещата, които вече казах", каза още Митов. 

"За съжаление, и през шпионския скандал, когато българските институции разкриха цяла шпионска мрежа, която действаше в полза на Русия, става ясно, че Руската федерация има своите инструменти да събира определени данни, а и да влияе върху политическия живот в България. Това си го знаем от години. И аз съм един от хората, които са участвали и заемали много активни позиции за това подобни влияние да бъдат ограничени, не защото имам нещо против Русия, а защото това, което идва в момента от путинова Русия, е проблемно. Проблемно е за нашата демокрация, проблемно е за институциите, които се опитваме да градим, и за принципите, които се опитваме да слагаме в основата на тези институции. Подобен тип авторитарни намеси ерозират и до голяма степен създават условия политическата тъкан в България да не може да се развива в степента, в която бихме искали, и със скоростта, с която бихме искали.
Водещ: Предстоят важни за България събития във външнополитическата област и областта за сигурността и отбраната. Вече такова събитие мина, което бе съпътствано и с гафа на държавния глава – срещата във формат Б9 в Букурещ. Но ни предстои Срещата на върха на НАТО, предстои ни също така и домакинството на инициативата „Три морета”, и разбира се, поемането от България на председателството на Процеса на министрите на отбраната от Югоизточна Европа. Готова ли е страната ни за това? Вие чувате ли нещо да се говори за мястото на България в тези събития?", коментира бившият кандидат на ГЕРБ за премиер.