Даниел Смилов: Ще е странно, ако за имотните истории има повече оставки, отколкото за КТБ

Важно е да не се вторачваме само в сделки с апартаменти

доц. Даниел Смилов

доц. Даниел Смилов

"Реакциите на този скандал показват, че обществото наистина е чувствително и много зависи от това как ГЕРБ ще реагира. Ако остане усещане, че проблемът някак си не е изчистен, не е решен, ГЕРБ наистина могат да понесат негативи на предстоящите избори. Всъщност това е тяхната дилема. Разбира се, господин Цветанов е ключова фигура в ГЕРБ и те много ясно осъзнават, че от организационна и политическа гледна точка ще понесат загуба, ако той бъде отстранен". Това заяви пред "Фокус' политическият анализатор доц. Даниел Смилов.

"Томислав Дончев отправи някои послания, които са в посока за оставка на Цветан Цветанов в парламента, но да гадаем в тази посока - не е коректно. Самият факт, че беше поискана оставка на Цецка Цачева и на заместник-министър – особено на заместник-министъра беше ясно, че поканата идва от страна на Борисов. Докато Цецка Цачева сама е подала своята оставка, но пак при среща с Борисов. Сега, когато вече имаме такъв прецедент, че за общо взето същото нещо хора са си подали оставки, г-н Цветанов също ще е поставен под много голям натиск, много трудно ще бъде обяснено той да остане", каза още Смилов.

"За съжаление, се намираме се пред вълна от подобни компромати, а това не е добър старт за една европейска кампания. Все пак тези проблеми нямат кой знае колко общо с европейската тематика, но пък политиката е такова нещо – без да бъдат изчистени тези проблеми, трудно можем да продължим напред. Струва ми се обаче, че е важно да не се вторачваме само в имотни съмнителни сделки. Те разбираемо дразнят хората много, защото всеки е наясно с тези проблеми, всеки е бил ангажиран с купуване, наемане на жилище, има мнение по тези въпроси. Но корупцията или политическата злоупотреба с власт съвсем не засяга само такива въпроси. Ние през 2014 станахме свидетели на огромен проблем в елита на 4-тата по големина банка в страната – 4 милиарда обществен ресурс бяха до голяма степен похабени в рамките на този скандал. Сега, ако се окаже, че за тези имотни истории са дадени повече оставки, отколкото за КТБ, би било странно. Това общество трябва все пак да приоритизира, да не се води от публичната острота на истинността на дадени действия, без да се оценяват реалните щети за обществото зад определени актове на властта", коментира анализаторът.

"Целият есенен сезон мина в поредица от скандали. Така в началото на годината имаше някакво затишие, макар че то не беше пълно. Сега отново влизаме в такава серия от доста сериозни скандали. Според мен няма как най-малкото да поставят въпроса и за стабилността на управляващата коалиция, особено ако ГЕРБ се раздели с Цветан Цветанов. Така гарантирането на мнозинство в парламента ще стане много трудно. Вече, когато е поставена под въпрос пък стабилността на управлението, там следва че трудно можем да говорим за справяне с някакви кой знае какви съдържателни проблеми, а политическите партии ще действат с едно на ум за предсрочни парламентарни избори. Това означава, че нивото на конфронтация със сигурност ще се повиши. Гръмогласност и прочие, и прочие и няма как да очакваме концентрация върху някаква съдържателни проблеми на обществото в един такъв парламент. Това е цената на поредицата от скандали. Ние вече я знаем, но ми се струва, че не е добре да продължава толкова дълго време политическата нестабилност", каза още Смилов.