Даниел Смилов: Потенциална кандидатура на Блумбърг за президент в САЩ е рискова и има много слабости

Няма големи шансове, тъй като обикновено на този изборен етап печелят кандидати с по-радикални позиции

Даниел Смилов

Даниел Смилов

"Потенциална кандидатура на Майкъл Блумбърг за президентския пост в САЩ е рискова и има много слабости". Това каза в коментар за „Фокус“ политологът Даниел Смилов във връзка с намеренията на бизнесменът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг да се включи в битката за президентското място в САЩ. Смилов не отрече и добрите възможности в една такава кандидатура, но посочи, че не очаква тя да се превърне в голям успех.

"Има и добри възможности: все пак Блумбърг е човек, който е много разпознаваем, свързан е силно с Демократическата партия и от някаква гледна точка има сходен профил с Тръмп. Дори като бизнесмен е доста по-успешен от него. Но трябва да кажем, че тази кандидатура също е и доста рискова. Аз не очаквам тя автоматично да се превърне в голям успех. Слабите ѝ страни идват от няколко фактора. Първо: все пак Блумбърг не е бил изправен в такава предизборна ситуация за най-високия пост в САЩ и черна кампания срещу него все още не е стартирала. В този смисъл е трудно да кажем как ще реагира обществото и неговите опоненти спрямо него“, добави политологът.

Смилов отбеляза, че по първоначални изследвания преднината на Майкъл Блумбърг спрямо други кандидати на Демократическата партия не е особено отчетлива. „Това, което досега съм виждал, е по-скоро скромна подкрепа. Вярно е, че говорим хипотетично за една такава кандидатура, но поне на базата на тези данни не може да се очаква от самото начало, тя ще е много силна. И трето, което може би е най-важно: Демократическата партия като че ли се измести доста наляво и кандидати като Лорънс имат доста силно изразена лява програма. Също и част от нейните съперници в тази категория като разбира се Бърни Сандърс“, посочи той.

По думите му, предвид изборната система на САЩ, именно провеждането на така наречените предварителни (първични избори), на които симпатизантите на двете от партиите: Републиканската и Демократическата, избират кандидата за президентския пост, Блумбърг няма големи шансове, тъй като обикновено на този изборен етап печелят кандидати с по-радикални позиции. „По време на предварителни избори обикновено печелят по-крайните кандидати, защото в предварителните избори участват по-запалени партийни привърженици. Те обикновено заемат и по-радикална позиция. Това е една от особеностите на американския модел с предварителни избори, че самата система на такъв тип избори води до известна радикализация на позициите. От тази гледна точка Блумбърг като по-центристки кандидат може да се окаже маргинализиран от по-крайни кандидати“, обясни Даниел Смилов.