Даниел Вълчев: Премахваме личната отговорност в правосъдната система

Юристите от тази година ще полагат клетва взета от кодекса на византийския император Юстиниян Велики, съобщи в "Още от деня" на БНТ  деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев, бивш министър на образованието.

"Заедно с мои колеги особено от групата по Римско право оформиха клетвата", каза Вълчев. Той прочете и част от нея: "Заклевам се да прилагам с достойнство знанията, да пазя доверието и уважението в правната професия, воден от стремежа да различавам доброто от лошото и правилното от неправилното".

 "Ако говорим за избора на нов главен прокурор от политическа гледна точка зависи дали той ни е приятел или враг, ако сме подсъдими, още повече. Ако обаче въпросът е принципен, важно е кой е главния прокурор, но това не решава проблемите на съдебната система", посочи проф. Вълчев.

"Прокурор участва в 3/4 от делата, а в останалите случаи да не би всичко да е наред", риторично попита юристът. "Досега сме правили четири първи крачки в съдебната реформа, приемайки промени в Конституцията", добави Вълчев.

Той опита да отговори на въпроса откъде идва желанието на Румен Радев да прави консултации за личността на новия главен прокурор.

"В правосъдната ни система премахваме личната отговорност, ние не сме наясно кой ще поема отговорността, предлагайки името на новия главен прокурор. Вместо да персонализираме отговорността на съдилище при разпределението на делата и да кажем ти си виновен защо си разпределил на един съдия дела само за една фирма, ние сме го дали на един компютър. Вече няма жив човек, а компютърът носи отговорност", обясни Вълчев.

Според Закона за съдебната власт предложения за нов главен прокурор се прави от министъра на правосъдието и членове на ВСС. Правосъдният министър вече декларира, че няма да предложи кандидат.

"Фигурите на главен прокурор или председателите на двете съдилища не трябва да са публични, но не трябва и да са случайни хора. Трябва да се направи тънката разлика, че изборът на тези хора винаги е политически, но и в САЩ е такъв, там върховните магистрати се назначават от президента", припомни Даниел Вълчев 

"Хората, които говорят много за морал не са много тамън",каза деканът на Юридическия факултет. TАГОВЕ: ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР МОРАЛ ЮРИСТ ПРАВО FACEBOOK GOOGLE+ LINKEDIN TWITTER PINTEREST ОЩЕ ПО ТЕМАТА Проф. Даниел Вълчев e против да се стреля по всички домашни крадци Даниел Вълчев посочи пробойните в Истанбулската конвенция: А защо не се защитават... Даниел Вълчев: В България се отнасяме несериозно към конвенциите Даниел Вълчев събра съзвездие от интелектуалци и политици (СНИМКИ) OЩЕ ОТ РУБРИКАТА АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ Даниел Вълчев: Няма лична отговорност при предлагането на името на главния прокурор 21 Май 2019, 19:1210 ИКОНОМИКА Невероятно, но факт: IT спец с 3 570 лв. живее по-добре у нас, отколкото в Германия – €4100 евро 21 Май 2019, 18:302