Даниела Машева: За да бъде избран Гешев за главен прокурор, трябва да получи 17 гласа от ВСС

В прокуратурата не се кадрува на тъмно, всичко е публично и прозрачно, заяви магистратът

Даниела Машева

Даниела Машева

Процедурата за избор на главен прокурор е прозрачна, една от най-демократичните в сравнение с останалите държави в ЕС. Това заяви в студиото на БНТ Даниела Машева от Прокурорската колегия на ВСС.

Тя посочи, че предстои да бъде разгледано искането на Лозан Панов, шеф на ВКС,  относно предоставяне на допълнителна информация за качествата на г-н Гешев и да бъдат разглеждани актове по същество, подписвани от него.

В актуалната атестация има поставена максимална оценка на г-н Гешев, която е много добра. Тя е приета за работата на г-н Гешев от ВСС, затова не можем да разглеждаме и актовете му към настоящия момент. Няма данни за налагане на наказания за Гешев, напротив – получавал е много награди по време на различните длъжности, които е заемал, посочи Машева.

Магистратът отрече в прокуратурата да се кадрува на тъмно, защото процедурата предвижда предварително кандидатстване, представяне на концепция, обсъждане на визия на кандидата като административен ръководите. Всичко се прави публично, излъчват се в реално време, он лай, според вътрешните правила и според медийния план – да се излъчва реално по БНТ.

На въпрос на водещата дали ще бъде избран или назначен Иван Гешев, Машева обясни: За да бъде избран г-н Гешев за главен прокурор са необходими 17 гласа от членовете на ВСС, след което трябва да бъде подписан  указ от президента на РБългария. Гласуването е само едно и ако той не събере 17 гласа, няма да бъде избран и ще стартира нова процедура, като няма пречка г-н Гешев отново да се кандидатира за високия пост.