Дарител помага с 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня

Нов живот очаква дома на Райна Попгеоргиева

Къщата на Райна Княгиня, снимка: Нова ТВ

Къщата на Райна Княгиня, снимка: Нова ТВ

Нов живот очаква къщата на Райна Княгиня в София. През седмицата стана ясно, че анонимен дарител предоставя 400 000 лева за превръщането й в музей. Последните години от живота си - Освобождението, тя прекарва там, за  да последва съпруга си в София, който става депутат.

"Първият етаж и приземният етаж са построени от Райна Княгина, а след това къщата е надстроена от нейния трети син Владимир и неговите наследници", каза пред Нова ТВ родственикът на Райна Княгиня - Здравчо Здравчев.

Днес е в широкия център на София, но тогава къщата била в покрайнините на града, разказват родствениците. Районът бил известен като "поборническия квартал", т.е. населяван от хора свързани с революционните борби. Между жилищни блокове, годините били на път да унищожат това историческо бижу. "Тя е построена с дарения в натура основно от поборници, които са били близки до Райна Княгиня. Всеки с каквото е могъл, е помогнал. Тя е била в доста притеснено финансово положение, мъжът й е починал рано, оставил я е вдовица с много деца, така че къщата е скромна", каза още зам.-кметът на Столична община - Тодор Чобанов.