Дървената лъжица: Защо е толкова обичана от майсторите готвачи?

За какво не може да се използва?

Някои наричат дървената лъжица "най-добрия прибор за готвене". Вижте какви са предимствата на дървената лъжица и как да се грижите за нея.

Дървена лъжица - защо и как да я използвате?

Дървената лъжица е сред най-старите познати инструменти за готвене и остава любима на много домакини и до днес. Във всеки дом има поне няколко дървени лъжици, верни помощници при всяко готвене. 

Защо дървената лъжица е толкова обичана?

Има куп причини дървената лъжица да е толкова обича от готвачите, независимо от стила им. Първата причина е, че е много издръжлива. Ако се грижите правилно за дървената лъжица, тя ще е с вас дълги години. Има семейства, в които този прибор се предава от поколение на поколение, защото има сантиментална стойност.

Следващото най-голямо предимство е, че не уврежда съдовете, независимо какви са. Незалепващото покритие на някои тигани и тенджери може да се повреди, ако използвате обикновена лъжица от неръждаема стомана.

Освен това дървената лъжица не се нагрява по време на готвене и няма вероятност да изгорите ръцете си, ако я забравите в съда.

За какво не може да използвате дървена лъжица?

Макар да има безброй приложения, има няколко ситуации, в които не е желателно да използвате дървена лъжица: при разбъркване на смеси, които трябва да останат въздушни - белтъци, сметана и някои видове тесто. В тези случаи е по-добре да използвате силиконова шпатула.

Добре е да имате поне 2 дървени лъжици у дома. Едната да е за солени ястия, другата - за сладкиши. 

Как да се грижите за дървената лъжица?

Винаги измивайте дървената лъжица след като сте приключили с готвенето. Никога не я оставяйте да се кисне във вода и не я мийте в миялна, защото ще се напука.

Ако е много замърсена, дървената лъжица може да се освежи, като се мине с шкурка, след което трябва да се намаже с много горещо олио и да се остави на слънчево и проветриво място за ден-два.

https://recepti.rozali.com