Държавата не успя да събере ДДС за 2022 година

За първи път от много години държавата не успя да събере планираната сума от данъка върху добавената стойност. Основният приходоизточник в бюджета - ДДС, се оказа с около 670 млн. лв. по-малко от разчета за 2022 г., съобщава вестник „Сега“.

През юли предишното Народно събрание направи актуализация на бюджета и БВП за 2022 г., с която разду разходите и за да осигури пропорционален ръст и на приходите, завиши прогнозата за икономически растеж. Въпреки, че прогнозният БВП бе увеличен с 11 млрд. лв., не се оправдаха очакванията за голямо преизпълнение на данъчните приходи за 2022 г. след ревизирания размер на БВП, посочва финансовото министерство. С актуализацията на Бюджет 2022 г. бе продължено действието на по-ниската 9% ставка ДДС за ресторантьорски услуги, фитнеси, книги, бебешки храни, което трябваше да приключи в средата на годината. Наред с това бе добавена нулева ставка ДДС за хляба и брашното, а също така 9% ДДС за парното и природния газ за домакинствата.

В крайна сметка събраните данъци в държавния бюджет през изминалата година се оказаха в размер на 31,6 млрд. лв., което е само със 100 млн. лв. повече спрямо планираното. Преизпълнението идва от корпоративните данъци и от данъците върху доходите на физическите лица, докато косвените налози - ДДС и акцизи, са под нивата на планираните за годината, посочва МФ. /БГНЕС