Телевизията решава дали Гарванлиев с българското знаме ще представя Северна Македония на Евровизия

Васил Гарванлиев

Васил Гарванлиев

Македонското радио и телевизия сформира комисия, която ще определи и реши какво ще се случи с тазгодишния представител на Република Северна Македония (РСМ) на Евровизия Васил Гарванлиев, пише скопският вестник “Независен“, предаде "Фокус"

„МРТ създаде вътрешна комисия, която разглежда и анализира всички аспекти, произтичащи от реакциите на обществеността, свързани с проекта "Евросонг". Общественият оператор също ще вземе предвид задълженията, отбелязани в лиценза за участие, както и задълженията, произтичащи от членството в Европейската мрежа за радиоразпръскване - EBU, където МРТ е неразделна част от асоциацията за обществено визуални услуги в Европейския съюз. Скоро обществеността ще бъде допълнително информирана за окончателното решение на МРТ,“ каза Мери Попова, ръководител на македонската делегация на Евровизия.

„Въпреки че с клипа за Евровизия за „Тук стоя“ не съм искал да покажа нищо друго освен музика и изкуство, наистина съжалявам за погрешното тълкуване на работата на известната ни художничка Жанета Вангели. Никой, участвал в реализацията на видеото, нито представители на споменатата институция умишлено са се намесвали в художествената продукция на Националната галерия Даут Пашин Амам, за което самата галерия заяви, че произведението е изложено по този начин от няколко години. За да избегнем допълнителни негативни последици и погрешно представяне на това произведение на изкуството, решихме да премахнем кадрите, които се отнасят до него. Благодаря ви за голямата подкрепа, която ми оказвате тези дни и вярвате в искреното ми намерение.

Пея и представлявам Македония и македонското знаме повече от 20 години и това ще остане така.“ написа Гарванлиев в своя статус във „Фейсбук“, след като работата на Вангели беше смесена публично с българското знаме. Признанието на Гарванлиев, че е имал български паспорт преди 20 години, за да не бъде депортиран от САЩ, също предизвика гняв сред обществеността.

Кой е Васил Гарванлиев?

Васил Гарванлиев е познат на македонската публика от най-ранна възраст, когато едва на седем години той изпя известнaта детска песен"Марионка" на фестивала "Златният славей".

На 12-годишна възраст той и семейството му се преместват в САЩ, където става част от световноизвестния детски хор в Чикаго. Получил е образование по соло и оперно пеене в някои от най-престижните музикални училища в света, включително Академията за лирика в Милано, престижната Кралска консерватория и Оперното училище в университета в Торонто, Канада.

Обявен за най-младия и най-търсен баритон в Канада, той е изпял над 50 големи оперни роли през 25-годишната си кариера, включително Дон Джовани, Фигаро и Лепорело, като солист на някои от най-престижните фестивали в света.

Неговият необикновен талант е признат от много световни музикални звезди.

През 2018 г. Васил решава да се завърне в Македония, като се посвещава на създаването на автентична музика, вдъхновена от македонски корени.

Завръщането му в Македония е белязано от песните „Колие“, „Пътувам“ и „Моята улица“, допълнени от необикновен акустичен концерт на живо с микс от македонски евъргрийни – „Дом. Пътуване. Любов.“ - както и голям самостоятелен концерт, озаглавен „Моята улица“ в Струмица.

Миналата година Васил представляваше виртуално РСМ на Евровизия с песента „Ти“ и а по-миналата година беше част от успешния екип на Евровизия на Израел като беквокалист на Тамара.