Делото срещу Николай Ненчев за МиГ-29 стигна до ВКС

То е образувано по касационен протест на прокуратурата

Николай Ненчев. Снимка: БГНЕС

Николай Ненчев. Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за самолетите МиГ-29 стигна до Върховния касационен съд, който ще заседава във вторник, предаде БГНЕС.

През юли тази година Софийският апелативен съд потвърди изцяло решението на Софийски градски съд, с което Ненчев бе оправдан.

Делото във ВКС е образувано по касационен протест на прокуратурата. В него се прави искане решението на Софийския апелативен съд да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на този съд.

Припомняме, че на 16 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Ненчев. Според прокуратурата през 2015 г. Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. От държавнито обвинение съобщиха, че на 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната (МО) и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.) Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 07.11.2014 г. до 29.03.2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на България.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, посочиха от прокуратурата.