В разгара на кризата Пеевски купи санаториума във Владая, където Георги Марков среща вожда Димитров

Депутатът е платил 2.9 млн. лв. за сградата с 90 декара земи към нея

Фирмата на Делян Пеевски - "Интръст", на която депутатът от ДПС е едноличен собственик, е купила бившия санаториум за гръдни болести във Владая, както и близо 90 декара земи около него. Сделката е вписана на 19 март като стойността ѝ според имотния регистър е 2.933 млн. лв., съобщава "Капитал". Триетажната сграда е построена в стил модернизъм в началото на 30-те години на миналия век, като частен санаториум за гръдноболни на д-р Любомир Хаджииванов. Към него е имало земеделско стопанство, а д-р Хаджииванов засажда над 400 овощни дървета.

От 1948 до 1962 г. там се лекува от туберкулоза писателят Георги Марков. Престоят го вдъхновява да напише повестта "Санаториумът на доктор Господов". Там Марков среща и Георги Димитров в края на 1948 или началото на 1949 г. Той описва сблъсъка с вожда в "Ехо от студентските години" в сборника "Задочни репортажи".

След 9-и септември санаториумът е национализиран и е ползван от студенти. Там се е лекувал и режисьорът Георги Мишев. След промените имотът е реституиран на наследниците на д-р Хаджииванов, който в първите години на социалистическия режим е живял в помещение към сградата. От средата на 90-те до 2010 г. санаториумът функционира като хотел "Клуб Владая", но от няколко години е пуснат за продажба.

След като в продължение на над 10 години депутатът от ДПС официално беше собственик на стар опел и няколко апартамента в София, през 2015 г. той официално започна да придобива бизнеси. Това става след серия от дарения от майка му - Ирена Кръстева. Постепенно Пеевски започна да декларира дялове в дружества в България и офшорни зони, като през 2018 г. декларира приходи от 37 млн. лв.