Деница Гергова представи картините на британски "братя" модернисти, които не били братя

Нашумелите художници Connor Brothers пристигат в София на 27 юни

Снимки:Авторът

Светослав Пинтев

„Това е изложбата, която ми е най-много на сърцето от всички изложби, които съм правила“. Това каза директорката на  Oborishte 5 Gallery and Hall  Деница Атанасова – Гергова при откриването на Maybe Is Not About a Happy Ending Mayby is About The Story. Така се казва първата самостоятелна изложба у нас на новите звезди на  модерното британско изкуство  Connor Brothers. Изложени са  и избрани творби на най- видните му представители  Damien Hirst, Sir Peter Blake и Marc Quinn . 

А имаме и новина, която определено ще впечатли арт-ценителите. Connor Brothers пристигат в София на 27 юни. Ще разпитаме тези изумително талантливи ексцентрици специално за читателите ни с интереси в областта на модерното изкуството.

Представителите на автомобила на британското кралско семейство избра изложбата на Connor Brothers, за да представ новия уникален модел  Range Rover Evoque и оставиха един на галеристката.

Пред Factor.bg  Деница Атанасова – Гергова  разказа: “Партньорът ми в Америка Тед Василев, той е изкуствовед, галерист и експерт, с когото работя много активно, ми разказа преди няколко години в Ню Йорк за братята Конър. Каза, че е добре да се инвестира в техни творби, защото стават много известни. Дори той не знаеше тогава, че те всъщност не са братя. Цялата арт общественост беше повярвала в това. В твърдението, че са  братя от някаква английска комуна, от някакъв християнски култ. Просто те сами си бяха създали този мит и всички се хванаха.  Цялото общество започва да пита: „Къде са Connor Brothers?  Искаме да срещнем тези художници."

Те започват да лъжат, да измислят, че  откриват изложба в Хонкконг, в Китай. Хората вярват до някое време. В един момент една от картините им се продава на много висока цена и ги подреждат в ранглистата на Damien Hirst,  Marc Quinn, на най-големите...  Connor Brothers разбират, че е време да си покажат истинския облик. Британският в. „Телеграф“ тогава разказва за тях. Оказва се, че това са арт дилърите Джеймс Голдинг и Майк Снийл“. 

Съпругът на галеристката Красимир Гергов, видният литературовед проф. Валери Стефанов, шефът на Дарик Радио Радосвет Радев, продуцентът Димитър Митовски, Христина Бобокова, Михаил Заимов бяха сред гостите на арт събитието, чиято кулминация ще настъпи с появата на братята, които не са братя..