Депутат: АДФИ доказа, че има незаконосъобразно поведение на членове на Комисията по хазарта

Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е доказала, че има незаконосъобразно поведение на членове на Комисията по хазарт, заяви пред БНР Християн Митев, депутат от НФСБ.

“Тепърва предстои да бъдат извършени проверки от страна на прокуратурата и дали има извършено престъпление от тяхна страна. Но, да, действително без тяхна намеса, без да пренебрегваш факта, че един от операторите на хазартни игри се възползва от възможността да плаща по-малък размер от таксата от 15%. По този начин всъщност намаляват приходите на държавния бюджет, възползвайки се от законодателна промяна, допусната назад във времето, която позволява нееднозначно тълкуване“, каза Митев в предаването „Неделя 150" на програма "Хоризонт".

По-рано бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене проектозакона на депутата от НФСБ Валери Симеонов, с който се разрешава лотария да се провежда единствено от държавата.

Според Митев не е необходима пълна забрана на хазартния бизнес:

“Смятам, че то трябва да става през строго определени условия. Не само установяването на държавен монопол по отношение само на лотарийните игри. И върху целия сектор, и върху целия хазарт, когато въведеш ограничение върху това къде могат да бъдат продавани съответните талони и билети за лотарийни игри. Смятам, че изцяло се предпазва обществото“.