Депутат се увлече, обвини Лозан Панов в национално предателство

Председателят на ВКС Лозан Панов демонстрира недопустимо поведение за магистрат и е крайно време да се определи - съдия ли иска да бъде или политик. Все по-оправдани са апелите да си подаде оставката. Такова е становището на зам.-председателя на правната комисия в Народното събрание Християн Митев от НФСБ., който е скандализиран от желанието на Панов ЕК да запази мониторинга над България. Но не си зава въпроси, като няма ли причини за тази позиция на шефа на ВКС. А те са очевидни...

Позицията на Панов стана  ясна от публикуваните на страницата на ВСС паметни бележки от срещите на представителите на съдебната власт с представителите на Еврокомисията преди ежегодните доклади за напредъка.

"Бих го определил това като скандално и като национално предателство от страна на председателя на ВКС. При положение, че всички усилия и на законодателна, и на изпълнителна, и на съдебна власт от влизането на България в Европейския съюз, когато беше установен така нареченият Механизъм за сътрудничество и оценка, са той да бъде свален и да падне, подобни призиви са абсолютно недопустими", коментира Митев.

"Те са в разрез с българския национален интерес. Затова аз го определям с този термин - "национално предателство", категоричен беше депутатът от НФСБ.

"Тези неща ми звучат скандално. Опасявам се, че г-н Панов има много странно раздвоение и може би разтроение по отношение на различни теми, свързани не само с мониторинга, но и с дейността на законодателната и съдебната власт в Република България. Смятам, че е редно г-н Панов да избере дали иска да бъде магистрат и председател на уважаван и основен съд в България, какъвто е ВКС, или иска да бъде политик.

Аз бих му препоръчал след всички тези негови изявления да избере политическата кариера, да влезе в някоя от съществуващите партии, а защо не, каквато е модата, да създаде своя собствена партия, и тогава да изразява тези свои становища.

Недопустимо е, когато заемаш подобна позиция на председател на ВКС, един от така наречените трима големи в съдебната система на България, да изразяваш позиции, които са чисто политически", възмути се юристът от Обединените патриоти.

"Ако ми каже някой колега от нашата група или от друга група, това е обяснимо и разбираемо, но в парламента се изразяват политически позиции. Но председател на ВКС да изразява подобни позиции е недопустимо и смятам, че все по-наложителни стават не само промените, които са инициирани от Министерство на правосъдието, но и стават и тези призиви за оставка, които идват от различни страни по отношение на г-н Панов.

В края на краищата той трябва да избере и това е честното и достойно поведение, за което той толкова пледира по отношение на всички останали, да избереш какъв искаш да си - председател на ВКС или политик", отсече Християн Митев.