След бурни дебати и скандали депутатите одобриха доклада на Временната анкетна комисия за НАП

След бурни дебати, скандали и дори прекъсване на заседанието, депутатите одобриха доклада на Временната анкетна комисия за НАП с 94 гласа „за“, 52-ма „против“ и 9 „въздържали се“. Комисията трябваше да проучи всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронните бази данни на НАП.

Комисията бе създадена на 25 юли 2019 г. от Народното събрание. Проекторешението бе внесено от председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и група народни представители. Съгласно решението срокът на действие на комисията бе до три месеца. Впоследствие работата й бе удължавана.

Сред препоръките на Анкетната комисия са да се извърши одит на истемите на всички централни и общински администрации от централните и местни органи на власт, приотизирани спрямо количеството лични данни и потенциалния риск. От комисията препоръчват още ръководството на НАП да се съобрази с констатациите на доклада на Комисията за защита на личните данни, както и Министерски съвет да промени горната граница на възнагражденията на системните администратори.