Депутатите одобриха на първо четене промени в реда за изплащане на втора пенсия

БСП и ДПС се въздържаха

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с което се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб. Управляващото мнозинство гласува „за“ внесените от Министерски съвет промени, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха.

С новите текстове се предвижда въвеждането на три вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен. Планира се пожизнена пенсия за старост да се изплаща, когато размерът на средствата по партидата на осигуреното лице позволява отпускането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Разсрочено изплащане ще е възможно тогава, когато средствата по партидата са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Еднократно изплащане на средствата се предлага в случай, че пенсионните спестявания на осигурения в универсален пенсионен фонд са по-малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст или под 900 лева.

Освен основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, промените уреждат и правата на наследниците на осигурените лица.

От БСП коментираха, че зконпоректът се внася на пожар в последния момент. Казаха, че става дума за близо 18 милиарда лева, които се ураждат с него. Левицата се въздържа при гласуването заради това, че КФН отхвърлят законопроекта и внасят свои предложения в размер от 35 страници.

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС коментира, че не става дума да 18 млрд лева, а за над 3 милиона души, които засяга изплащането на пенсиите от втория стълб.

Според Адемов предложенията на КФН трябва да бъдат заложени в надграждащ проект, защото сега няма време. Той се надява все пак до края на мандата на това НС, с поправки между първо и второ четене законопректът да бъде приет.

От ГЕРБ са категорични, че приемането на ясни правила за изплащането на пенсиите от втория стълб само ще повиши доверието на българските граждани в пенсионната система, съобщава БНТ.