Депутатите оплескаха актуализацията на бюджета, КС иска поправки на закон, който вече пътува към Радев

Конституционният съд е категоричен, че при актуализацията на бюджета депутатите са допуснали две грешки в точката за финансирането на НЗОК. Предложенията, които са приели народните представители, са направени от Костадин Костадинов.

Мирослав Иванов попита дали депутатите могат да върнат отново в парламентарна комисия вече гласуван на второ четене закон, за да не актуализират закон, който е в разрез с решението на КС. Ива Митева от ИТН обясни, че няма как този закон да се върне, защото вече пътува към "Дондуков" 2 за обнародване. Тя е категорична, че подобни промени могат да се правят при ново разглеждане на финансирането на НЗОК. 

"Това ще е поредният рецидив и нарушаване на конституцията и правилника на НС. Ние вече сме в хипотеза, в който сме приели бюджета на НЗОК. Залата е решила да подкрепи предложението на г-н Костадинов да се увеличат заплатите на служителите на НЗОК и парите за лечение на деца", заяви от трибуната Десислава Атанасова.

Мирослав Иванов подложи на гласуване дали депутатите са съгласни да бъдат преразгледани спорните текстове, но мнозинството народни представители от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" бяха против. Така в крайна сметка остана съмнението, че в актуализацията на бюджета има закон, който е нарушава конституцията.