Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене след камерно заседание

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание приеха на първо четене актуализацията на бюджета. Законотворците гласуваха с 13 гласа "за", 6 "против" и 1 "въздържал се". Предстои актуализацията да бъде разгледана в пленарна зала след 14 часа.

Законопроектът предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг от 2, 2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Измененията предвиждат Министерският съвет да може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения на Българската банка за развитие по Закона за Българската банка за развитие в размер до 700,0 млн. лв. или тяхната валутна равностойност при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. Със Закона за държавния бюджет се предлагат и изменения в Закона забюджета на държавното обществено осигуряване. Там трябва да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели запазване на работните места в страната.

За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд "Безработица" се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.