Родни кръчмари дерат туристи: Цаца от микровълновата - 8 лв., искат такса за зареждане на телефона (снимка)

Скромен обяд за двама излиза 34 лв.

По 8 лв за претоплена в микровълнова печка цаца и 5 лева за порция картофи са броили туристи, посетили заведение край плажа на Крапец. Отпускарите били изненадани и от таксата за зареждане на мобилен телефон, която е отбелязана и на касовия бон на стойност 1 лев. 

"Седнахме в единственото заведение на плажа, което изобщо не изглеждаше лъскаво. Поръчахме цаца, а тя се оказа претоплена в микровълновата фурна. Картофите бяха полуфабрикат и безвкусни. А бирата - топла. Когато поискахме сол, се оказа, че в заведението няма солници, а дават пакетчета", разказват пред Трефик Нюз разочарованите туристи. По думите им порцията цаца се оказала на цена от 8 лева, а оскъдният обяд им струвал 34 лева. "За тези пари навсякъде ще ти предложат много по-вкусна храна и много по-добро обслужване", негодуват туристите. 

Преглед в менюто показва, че порцията сафрид е 12 лв., а сандвичът - около 10, коментират още плажуващите на северното Черноморие. Те сравнят цените там с тези в таверна в Северна Гърция, където прясната и вкусна риба е на цена 8 евро за порция. Туристите запазили за спомен касовия бон, за да докажат думите си. Те са разочаровани и от хигиенните условия на заведението, като се оплакват, че в тоалетните нямало консумативи като сапун и тоалетна хартия. Преди броени дни Комисията за защита на потребителите (КЗП) излезе със съвети как да противодействаме на проблеми със сметката и обслужването в ресторанти.

"Ако в менюто липсва грамажът на предлаганите ястия или едва при представянето на сметката стане ясно, че обявената цена е за посоченото количество риба, но в суров вариант, а не след термична обработка, просто трябва да реагираме. Същото важи и когато сме привлечени от промоции с "тайни условия", за които разбираме впоследствие и сме лишени от възможността реално да се възползваме от обещаните отстъпки. Не се налага да правим компромис при възникването на каквито и да било нарушаващи законовите ни права неудачи, тъй като ресторантьорите имат своите задължения, а ние като клиенти - правото по цивилизован начин да изискваме от тях да ги спазват стриктно", заявиха от комисията.

kasova_belejka_krapec1.jpg