Д. Танева: Не може от президентската институция да се говорят общи приказки

България е направила всичко, което може в подкрепа на малките фермери. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното, предаде репортер на БГНЕС.

Коментарът ѝ дойде в отговор на критиките на държавния глава Румен Радев, че в страната ни се дават по-големи субсидии на големите фермери.

„Всичко останало е популизъм – дали предизборен или политически, не мога да кажа. Не може от президентската институция да се говорят такива общи приказки. Когато правим изказвания, трябва много добре да познаваме нормативната база и общите европейски принципи на разпределение на субсидиите. Те се дават на площ и това е обща европейска регулация и по правила, които България в национален план не може с национално решение да промени. България се е възползвала от всички дадени възможност. От Пакета „Директни плащания“, който е близо 800 милиона евро, максимално възможните средства да бъдат насочени към дребните производители с преразпределителното плащане, към Сектор „Животновъдство“, „Плодове и зеленчуци“ чрез обвързаната подкрепа и България се защитава и осигурява бюджета за плащането всяка година на националната преходна помощ, която е за животновъдството и тютюнопроизводството“, коментира Танева. /БГНЕС