Десислава Танева: Резолюцията, приета в Европарламента, няма правна стойност

Евросредства могат да бъдат спрени само ако не се спазват правилата

Десислава Танева

Десислава Танева

Виждам, че всичко е в предизборна обстановка. Но за мен, казвам го, не като министър на ГЕРБ, а като обикновен гражданин - трябва да се говори с факти и да се търси диалог за решаване на проблемите. Резолюцията, приета в Европарламента, няма правна стойност. Това каза пред бТВ земеделският министър Десислава Танева.

По думите й евросредства могат да бъдат ограничени или спрени при условия, че те не се управляват така, както изискват правилата.

"То не става с говорене, има одити", коментира още Танева и обясни, че най-добре е да се правят проверки на 100% извадки.

Конкретно в сектор земеделие тя призна, че има нарушения. Целта е обаче да се дават пари на хората, които наистина са земеделци или животновъди. 

Десислава Танева очаква много искания за пропаднали площи заради сушата. 

"Пшеницата приключи с 4,7 милиона добив. Наличностите са толкова, колкото и миналата година, защото износът намаля. Ние може да сме в обичайната маркетингова година както и преди". посочи тя.

И подчерта, че цената на хляба не зависи от земеделието, а от борсите.

"Все още цените са много колебливи", каза още Танева.

По отношение на това производителят да не източва вода през сондата, земеделският министър обясни, че трябва да се спре използването на питейна вода за поливане на земеделски площи.