Д. Танева: Уволнихме зам.-директорката на ДФЗ, замесена в скандал с къщите за гости

Тази вечер тръгнаха плащанията по "Натура", съобщи новата министърка

"Идвам от Управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие", който свикахме вчера. Точка първа от 13 на днешния дневен ред беше освобождаването на Иванка Багдатова-Мизова, избрахме г-жа Евдокия Кръстева на нейно място", каза тя. Това заяви пред bTV новият министър на земеделието Десислава Танева.

Заместник-директорът на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова беше замесена в скандал около проекти за къщи за гости. 

Евдокия Кръстева има две магистратури – по право и по аграрна икономика от Университета за национално и световно стопанство. В периода февруари 2001 г.- юни 2008 г. е била главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното. От октомври 2012 г. до юли 2015 г. е съветник по кохезионната политика в постоянното представителство на България в Брюксел. От юни 2008 г. до момента работи в Министерски съвет като държавен експерт в дирекция „Централно координационно звено“ и началник отдел в дирекция „Мониторинг на средствата от ЕС“.

Тази вечер тръгнаха плащанията по "Натура", съобщи тя.

"В повечето къщи за гости хората работят семейно, фамилно в райони, подходящи за този вид дейност. При проверките субективния подбор е изключен, става софтуерно. Субективният фактор е само, ако може да бъде пробит софтуера", каза тя.

"Нямам къща за гости. Аз съм си декларирала всичко, което трябва да се декларира по закон. Влизането ми в политиката беше 2007 г. След тази дата съм се въздържала от придобивания, поради усещането, което биха създали, декларирала съм си средствата от самото начало. Това е съзнателен мой избор", каза още Танева. 

Статистиката в крайна сметка е никому ненужна, важно е какво ще се свърши, смята тя.