"Дейли мейл" : Кралицата забрани на принц Хари и на Меган "да се продават като кралски особи"

Британското кралско семейство преговаря с принц Хари и съпругата му Меган за правото им да използват занапред като запазена марка думата "royal" (кралски), след като двойката внезапно реши да се откаже от кралските си ангажименти и да заживее в Канада, съобщи "Ройтерс".

Внукът на кралица Елизабет Втора Хари и съпругата му Меган, които са херцози на Съсекс, се договориха миналия месец с британския монарх, че занапред няма да се изявяват като старши членове на британското кралско семейство и ще се издържат сами.

"След като херцогът и херцогинята на Съсекс се оттеглят като старши членове на кралското семейство и ще работят за финансова независимост, използването на думата "кралски" в този контекст трябва да бъде преразгледано", каза източник от двореца. Той добави, че дискусиите по този въпрос все още продължават.
Хари и Меган използват активно запазената марка "Съсекс роял". Уебсайтът им е sussexroyal.com, те са подали заявление за регистриране на запазена марка за изразите "Sussex Royal" и "Sussex Royal Foundation", която да се използва за книги, канцеларски материали, облекла, за благотворителни кампании и за предоставяне на обучение, спортни и социални услуги.

"Като част от преходния период за херцога и херцогинята на Съсекс към новия етап от живота им е планирано създаването на тяхна неправителствена организация", добави източникът.

Кралица Елизабет Втора е забранила на принц Хари и на Меган да използват марката "Sussex Royal", защото "не могат да се продават като кралски особи", съобщи междувременно британският в. "Дейли мейл".