Дезинформацията може да убива

Дезинформационната машина на Кремъл се стреми да подкопае тази много важна солидарност в битката с китайската зараза

Сега има само един приоритет: всички национални, европейски и международни ресурси да бъдат съсредоточени върху пандемията от COVID-19. Вирусът се разпространява бързо; стотици хиляди са болни, хиляди умират. Животът на хората зависи от точната и навременна информация. Както Джоузеф Борел, върховен представител на ЕС по въпроси за външна политика, заяви на пресконференция по-рано тази седмица: „ Дезинформацията си играе с живота на хората. Дезинформацията може да убива. " Това пише в свой материал изданието euvsdisinfo.eu.

Тази опасна игра продължава вече два месеца. Първата дезинформация за коронавируса, която ние засякохме, се появи във финансираното от руската държава  издание Sputnik News на 22 януари. Историята започва с това, че вирусът е създаден от човека; биологично оръжие, създадено от НАТО. С малки вариации виждаме това твърдение да се повтаря чак до гадене през цялата седмица. Наративът е: В САЩ бе създаден този вирус;  Пентагонът го е направил; замесени са управляващите елити ... Целта на тази предполагаема дяволски схема е да бъде наложена световна тирания и пълна американска хегемония;  да бъдат обявени за държави от трети свят всички онези страни, който се намират на юг от 40-ия паралел! – към това се стреми злият Запад.

Сеене на недоверие

От една страна, прокремлийските центрове за дезинформация твърдят, че пандемията е измама. От друга страна, те тиражират апокалиптични сценарии, като предполагат, че поради пандемията Шенгенската система се разпада, НАТО ще се разпадне , ЕС е напълно парализиран, балтийските държави са обречени, няма лекари в Литва, а Украйна се намира в състояние на свободно падане . Целият проект на „глобализацията“ приключи ! Коронавирусът е Чернобил за ЕС. И тогава идва ответният удар: Вирусът изобщо не е опасен. Може да се излекува с физиологичен разтвор за четири дни, какъв е проблемът?

Проблемът е, че всъщност вирусът не може да бъде „излекуван с физиологичен разтвор“. Всеки, който следва този съвет, рискува не само собственото си здраве, но и здравето на всички, или още по-лошо - животът на други хора.

Почти половината от случаите на дезинформация тази седмица са посветени по един или друг начин на пандемията, причинена от COVID-19. Целта на тази кампания е една - да сее недоверие, когато е възможно: в здравната система ( тя се контролира от Big Pharma, която е за въвеждане на задължителна ваксинация! ), в националните институции ( като в Швеция, където те се контролират от олигарси ), ЕС ( който е пред пълен провал) и Световната здравна организация ( инструментът на правителството – на кое правителство, питате. Правителството в сянка !).

Coronavirus_Pro-Kremlin.jpg

Междувременно прокремълските екопапагали за дезинформация официално твърдят, че ситуацията в Русия е „под контрол“, без да навлизат в подробности около това предполагаемо постижение. Защото страната им не е станала жертва на тази грешка, известна като „демокрация“.

Нека бъдем единни

Избухването на COVID-19 е глобално предизвикателство, с което трябва да са ангажирани всички нива на обществото: ние имаме отговорност като индивиди, за да не се разпространява вируса и да се грижим един за друг. Всички общини, региони и държави имат задължения да осигуряват медицински услуги, да се грижат за най-слабите и уязвимите сред нас, и да поддържат обществения ред. Академиите и по-широката изследователска общност, частният сектор, ЕС, ООН и други регионални и международни органи имат своите специфични отговорности и функции. В крайна сметка ефективността на глобалния отговор на тази пандемия се свежда до доверие и сътрудничество.

Пропагандната машина на Кремъл се стреми да подкопае тази много важна солидарност в момент, в който дезинформацията може успешно и наистина да убива.

Изпълнявайте стриктно мерките на ЕС в отговор на огнището на COVID-19 сега. Нека бъдем единни.

Превод: Faktor.bg