Диагноза по езика

Може да издава болно сърце, дроб или жлъчка

Това е основен метод за диагностика в традиционната китайска медицина. Смята се, че цвета, формата, дебелината и покритието могат да издадат различни здравословни проблеми. Според този вид диагностика, различните части на езика са свързани с различни органи в човешкото тяло - черен дроб, сърце, бъбреци, бял дроб и далак.

Диагноза по езика: Съвети

Ако сте решили да посетите специалист по традиционна китайска медицина, трябва да знаете следните няколко неща:
- Не бива да четкате езика си поне 24 часа преди прегледа
- През последните 24 часа не бива да сте консумирали кафе, зелен и черен чай, цвекло, храни с изкуствени оцветители, други храни, които оцветяват езика
- Диагностиката по езика е придружаващ метод за поставяне на диагноза. Само на базата на него не бива да се назначава лечение.

Самоконтролът 

Тойсе прави най-добре сутрин на гладно, направо след ставане от леглото. Не трябва да си миете зъбите, нито да закусвате. Не бързайте също да пушите или да пиете кафе. Вземете огледало и застанете на добре осветено място срещу прозореца. Изкуственото осветление в банята може да ви попречи да забележите промяната в цвета.

Изплезете езика и го разгледайте добре. Първо се уверете дали цветът не се отклонява от нормалния бледорозов.

Второто, за което трябва да следите, е формата. Огледайте дали езикът не е отекъл или подпухнал, дали няма удебелявания, или пък не се е свил. Важно е също така на кое място се наблюдават промените - на върха, в средата, отстрани или в основата. Всеки район от езика се свързва с определен орган или група органи (виж графиката). Обикновено най-често впечатление ни прави обложеният език. Ако слоят е лек и равномерен, няма повод за тревога. Това е знак, че стомахът ни е смлял и преработил храната. Не бързайте да изпадате в паника, ако облагането търпи леки промени. Стане ли слоят по-плътен и оцветен в жълто-бяло или кафеникаво, по-добре е да се консултираме с лекар. Акоезикът освен обложен е и воднист, лепкав или сух, това е признак за нарушена функция на някой от вътрешните органи. Дебелият бял слой на обложения език по правило е индикация за настинка или смущения в стомашно-чревния тракт. Бяло облагане по дължина в средата сочи проблем с панкреаса. Гъбичната инфекция в организма се издава чрез жълтеникаво-бял слой. Ако облагането е по-скоро жълто, трябва да прегледаме черния дроб или жлъчката. Същият симптом се наблюдава понякога и при температура.

Кафявото облагане е признак за общи смущения в храносмилането или промени в стомашно-чревния тракт. Ако е съпроводено с леко подуване, може да е налице слабост на бъбреците. Ако кафеникавият слой е само от едната половина на езика, може да имаме възпаление на средното ухо от същата страна.

Бледият език с червени петънца може да насочи лекаря към диагноза, свързана с дихателните пътища, например астма. Червеният език, който изглежда като “лакиран”, издава хронично заболяване на черния дроб. Интензивно червено оцветяване се наблюдава при скарлатина.

Сивият език е признак за малокръвие Най-неприятно е оцветяването в черно. То сочи слабост на имунната система и може да е предвестник на тежки заболявания като левкемия. Тъмният слой върху езика може да се дължи и на лечение с някои антибиотици.

Ако езикът е подут и отстрани има отпечатъци от зъбите, най-вероятно щитовидната жлеза не функционира в достатъчна степен или пък човекът има проблеми с черния дроб. Прекаленото уголемяване се свързва с тумор на мозъка. Внезапното му осезаемо подуване е знак за алергия.

Дълбоки улеи и набраздяване има при хора, които имат болен панкреас. Проблемите със сърцето пък могат да се издадат чрез удебелените вени отдолу на езика. Неравномерното бяло облагане, съпроводено с отпечатъци от зъби по страните, може да ни насочи към смущения в храносмилането и объркване в хормоналната система. При язва човек обикновено има сух език, който отстрани е лепкав като глина. Сухият, изтръпнал език е признак за обезводняване. Екстремната сухота в устата може да е свързана със заболяване на слюнчените жлези. Ако само езикът е сух, а устните по ръба са напукани, трябва да се провери кръвната захар. Възможно е човекът да има диабет.

Понякога езикът е възпален и сякаш пари. Това се дължи на липса на желязо и на витамин В12. Може да е свързано с малокръвие или диабет. След прекаран инсулт езикът може да увисва към парализираната страна, когато човек леко го изплези. Множество набраздявания по дължина, ширина или напряко пък сочат психични проблеми. Такива признаци се наблюдават по езика на хора със синдрома на Даун.

Все пак не надценявайте собствените способности сами да си поставите диагноза според състоянието на езика. Свързването на външните промени по него с някакво заболяване изисква доста медицински опит. Китайските студенти по медицина трябва да съберат опит, като диагностицират езиците на поне 20 000 пациенти, преди да се сдобият с докторска титла по специалността.

Може да си помогнете, ако редовно масажирате с мека четка езика. Облагането едва ли ще се изчисти напълно, защото се състои не от хранителни остатъци, а от леко вроговени слоеве лигавица. Заради нервите, които го свързват с органите, масажът на езика има подобен ефект, както и този по точките на стъпалата.

Препоръчва се почистването на езика да става два пъти дневно. Много зъболекари го хвалят, защото така се предотвратяват кариеси, зъбният камък и дори пародонтозата.