Омбудсманът предлага пенсионери да контролират главния прокурор

Диана Ковачева знаела за проблема в Перник още през октомври

Диана Ковачева

Диана Ковачева

„Темите продължават, имаме над 10 000 жалби, а през приемната ни са минали над 20 000 души“. Това каза пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева, която зае поста, след като Мая Манолова подаде оставка.

„Проблемът в Перник е много сериозен. Изпратих още едно писмо тази седмица до министъра на МРРБ. Още през октомври получих тревожни отговори от екоминистерството и от КЕВР за ситуацията с водата в Перник“, коментира Ковачева. Тя допълни, че трябва да има общ механизъм, що се отнася до цената на водата. 

„През последната 1,5 г. сме направили 6 срещи за мръсния въздух в София. Гражданите трябва да бъдат информирани, когато въздухът е замърсен. Нужно е да се мият по-често улиците. Като дете, си спомням, че това се правеше почти всяка вечер. Гражданите също трябва да са съвестни и да не горят боклуци. В Красна поляна и при Виетнамските общежития проблемът е много сериозен. Разбира се, не всичко трябва да бъде престъпление, но да се намери начин да се налагат санкции“, каза още Ковачева. 

„Истанбулската конвенция“ няма как да бъде ратифицирана, но проблемът с насилието над жени е в цял свят. Полицаи и психолози трябва да са добре обучени, за да могат да са адекватни с жертвите. И кабинетът на правосъдния министър, и този на омбудсмана са тежки. Тук обаче имам повече удовлетворение“, каза още Ковачева. 
По повод контрола над главния прокурор бившият правосъден министър предложи пенсионирани магистрати да свършат тази работа, както имало практика в много други западни страни.