Димитър Манолов: Очакваните отклонения при новата формула за пенсиите са в порядъка от 3 до 5%

В България от години съществува криминална икономика, която фабрикува пенсионни права, заяви президентът на КТ "Подкрепа"

Димитър Манолов

Димитър Манолов

Убеден съм, че в 98% от случаите някаква драматична промяна за пенсиите, отускани по новата форума, няма да настъпи. Справката, която получихме, е, че очакваните отклонения са в порядъка от 3 до 5%. Колко е вярна тя, ще изчакаме да видим. Това коментира във Велико Търново президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"До апокалипсис няма да се стигне, но очевидно има нещо, което не е дооценено. Това, което си говорихме при Борисов, да се прегледа и да се види при кой от двата режима лицата, които се пенсионират, няма да пострадат, прилича на вярно решение, с всички уговорки, които могат да се направят и всички щети, които могат да бъдат нанесени на пенсионната система по тоя ред", обясни Манолов.

Според него в България от години съществува криминална икономика, която фабрикува пенсионни права. "Преди 1997 г. всички данни за права и за доходи са твърде спорни по отношение на своята истинност. И тази криминална икономика функционира именно заради това, защото можеш да произведеш всякакви документи, без някой да е в състояние обективно да докаже дали тези документи са верни, или не. Затова се търси все по-голямо приближаване до времето, в което съществуват наистина обективни данни, които не могат да бъдат оспорени. Тази дата е 1 януари 1997 г., когато влезе в сила пресоналният регистър на данните на НОИ", анализира Манолов по повод отпадането на трите "златни години". Още повече, че в този период нямало таван на осигурителния доход.

"Нека си припомним също, че точно в този тригодишен период беше дъното на доходите на българина. И кои са тези българи, които са внасяли някави страхотни осигурителни вноски в тоя период, на мен ми е трудно да кажа, запазвам за себе си съмненията", коментира Манолов.

Съгласен съм да приемем този подход, който предложи Борисов - всеки нов пенсионер да избира по коя формула е по-изгодно да се пенсионира, допълни той. (24 часа)