Димитър Манолов: Трудът у нас не се цени, това е най-евтиният ресурс

Българите и мързеливите гърци работим най-много

Ние и мързеливите гърци работим най-много време в Европа. Не се наемам да твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Вероятно не по желание. Това коментира в студиото на Би Ти Ви шефът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Сумирано работно време изглежда така - тук са възникнали някакви обстоятелства да работим повече и после ще компенсираме хората. Това се е превърнало в практика. Има го в транспорта и производствени дейности като шиенето. Не се случва извънредно плащане след това. Работната седмица е петдневна, а часовете са 8. В България полагането на извънреден труд е сложна работа. Заобикалят се правилата, посочи синдикалният лидер.

Трябва да се доплаща извънредния труд. Трябва да си признаем, че се полага извънреден труд. Не трябва да се заобикалят регулациите. Няма желание да се плаща извънредния труд.  Трудът у нас не се цени. Той е най-евтиният ресурс. Така е и при нощният труд. А той е изключително вреден. Намаляването на безработицата е хубава работа. Миграцията влияе върху този показател.