Директорът на „Брикел”: Нямаме нищо общо с боклуците, замесени сме за "пикантност"

Дружеството "Брикел", чиито офиси вчера бяха претърсени от прокуратурата заради съмнения, че гори нередовно внесени от Италия отпадъци, заяви в прессъобщение, че още през август 2019 г. е спряло да изгаря отпадъци и предсрочно е прекратило издаденото му разрешение. Ръководството на компанията отбелязва, че е "изключително удобно добре познати предприятия да се замесват в подобни скандали, за да може новината в медиите да изглежда "по-пикантна".

Вчерашната акция на разследващите в компанията, свързана с Христо Ковачки, бе в рамките на разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред. За това нарушение законът предвижда лишаване от свобода до четири години и с глоба от 2 хил. до 5 хил. лева, информира прокуратурата.

Изпращач на контейнерите е дружество "Дентичи пантелоне" от Салерно. В тях е трябвало да има пластмасови и каучукови отпадъци, но се е оказало, че съдържат текстил, стъкло и дърво. Отпадъците са предназначени за получателя - "Блацион" ООД в София. Дружеството е собственост на македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов и на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче. Отпадъците е трябвало да бъдат доставени на площадката на "Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на теца на "Брикел", съобщава прокуратурата.

"Брикел" в съобщението си уточнява, че има разрешително от Министерството на околната среда за пробно изгаряне на определен тип преработени отпадъци - т.нар. РДФ, съвместно с въглищата в съществуващата горивна инсталация. То е влязло в сила на 11 декември 2018 г., но на 12 август 2019 г. "Брикел" е поискала то да бъде преустановено предсрочно. "От този момент до сега по никакъв начин не сме се занимавали нито с доставка, нито с оползотворяване на отпадъци", заявява дружеството.

"Категорично завяваме, че нямаме нищо общо с въпросните контейнери, намерени на Варненското пристанище. Никога не сме имали разрешение да получаваме такъв тип отпадъци, какъвто е намерен там и никога не сме получавали подобен тип отпадъци", продължава съобщението.

"Искаме за всички да бъде ясно, че дружеството "Брикел" ЕАД няма абсолютно никакви договорни отношения със споменатата фирма "Блацион" ООД. Единствената фирма, от която сме получавали отпадъци е "Траш Юнивърс" ЕООД", информира компанията.

Компанията уверява, че оказва пълно съдействие на проверяващите органи и е готова да им предостави цялата документация, която бъде изискана. "Уважаваме работата на българската прокуратура, но държим за всички да е ясно, че нямаме нищо общо с въпросните контейнери на пристанище Варна", пише "Брикел". Тя призовава "някои медии и институции" "да не си правят пиар на гърба на работещи предприятия, осигуряващи работа на хиляди български работници".