Дистанционната работа: Трябва ли шефът да плаща разходите за "офиса у дома"?

Докато светът се бори с кризата от коронавирус, а десетки милиони се подготвят дълготрайно да работят от вкъщи, един въпрос се извисява над всичко останало - кой ще плаща за кафето и тоалетната хартия? А за тока и отоплението, които иначе са изключени, докато си в офиса?

Отговорът според холандците е: вашите шефове.

А колко? Средно около две евро на работен ден.

Това е предназначено да покрие не само кафе, чай и тоалетна хартия, използвани в работно време, но и допълнителните газ, електричество и вода, плюс разходите за амортизация на бюро и стол - всичко необходимо, за което никога не бихте си и помислили да плащате в офиса.

"Буквално сме изчислили колко чаени лъжички има в едно средно домакинство, така че оттам нататък не е толкова трудно да се установят разходите", каза пред "Ройтерс" Габриел Бетонвил от институцията за семейни финанси NIBUD, която се финансира основно от правителството и проучва допълнителните разходи за дистанционна работа.

Подобно счетоводство може да изглежда малко тривиално във време, когато светът е обхванат от пандемия, но те са от значение, тъй като експертите прогнозират, че работата от вкъщи, а не във фирмен офис, може да бъде трайно наследство от COVID-19.

Холандските власти вече започнаха да прилагат изследванията на NIBUD, като предлагат на администрацията, работеща от вкъщи, "бонус" за COVID-19 от 363 евро тази година, започвайки през март, когато страната за първи път наложи карантинни мерки.

2 евро на ден са за средностатистически работник със средни разходи, но сумата може да бъде променена в зависимост от неща като метода на отопление на дома, разходи за вода или качеството на изолацията, уточняват от NIBUD.

Това не обхваща нови мебели, компютри, телефони или друго оборудване, което според NIBUD служителите трябва да получават от работодателите си, ако е необходимо за тяхната работа.

Европа обмисля правилата за дистанционна работа

Други държави също започват да се приспособяват към новата реалност на "работа от дома", като осъзнават, че много служители имат малко желание да се върнат в офиса на пълен работен ден, дори след като пандемията отмине.

Испания е задължила работодателите да плащат за поддръжка и оборудване на домашните офиси; Германия обсъжда законопроект, в който са заложени правата на работниците от дома; Франция е приела закон, който ги предпазва от електронна поща след работно време; докато Великобритания намекна, че може да облекчи правилата за данъчните облекчения за свързано с работата оборудване, закупено по време на пандемията.

Но малко нации са навлезли в детайлите толкова дълбоко, колкото холандците.

"Правителството тук даде добър пример", заяви Йози Кагер от FNV, най-големият профсъюз в страната, който иска всички домашни работници да получават обезщетения по начина, определен от NIBUD. "Говорим за структурни, текущи разходи за работа от вкъщи", добави тя.

Много от членовете на FNV все още трябва физически да се явяват на работа като тези във фабриките на производителя на бои AkzoNobel и пивоварните на Heineken. Но повечето банкови служители, служители на застрахователни компании, служители на кол центрове и много други работят от вкъщи от март насам. Около 80% от холандските работници са обхванати от колективни трудови договори.

Банка ABN Amro плаща на работниците да оборудват домашните си офиси, но рутинните разходи не са покрити. Говорителят Ярко де Суарт заяви, че банката не вярва, че работниците някога ще работят от офиса повече от три дни в седмицата.

"Бонусите" нямат смисъл на фона на кризата

Както винаги, има две мнения по въпроса. И шефовете твърдят, че допълнителните плащания нямат смисъл в момент, когато пандемията е засегнала икономиката.

Говорителят на холандската асоциация на работодателите AWVN Янес ван дер Велде заяви, че изчисленията на NIBUD не отразяват всички предимства, от които се ползват домашните работници.

"Този призив от синдикатите всички да получат обезщетение, защото хората вече си приготвят кафе вкъщи - погледнато от друга страна, работниците получават и много свободно време в замяна", каза той, цитирайки средно спестяване на близо един час на ден е пътуване до работното място.

Докато работниците трябва да бъдат компенсирани за разходите за домашен офис, това ще бъде компенсирано от намаляване на средствата за лизинг на автомобили и други финансови обезщетения за пътуване, добави той.

"Няма да стане почти всички хора да получат допълнителен "бонус" над заплатата си - определено не и по време на икономическа рецесия."

И, разбира се, има граници и не можа да очаквате шефът ви да ви купи еспресо машина, която да повиши производителността на работа.

Очевидно не, според Йерун ван Велзен от холандското министерство на вътрешните работи, което покрива допълнителни разходи за всеки отделен случай.

"Не, разбира се, това е ограничено до нещата, които са необходими, за да можете да изпълнявате работата си", каза той.

www.dnevnik.bg