Дмитрий Гордон: Изборът на Путин за президент е огромна грешка на Березовски, трагична за Русия ( ВИДЕО)

Изборът на Владимир Путин за президент е огромна грешка за този, който го е поставил. Моите разговори с покойния Борис Березовски ( олигархът помогнал на Путин да се добере до Кремъл, а после избягал от него в Англия и загинал при странни обстоятелства), го потвърждават.  Това е огромна трагична грешка за Русия, заявява украинският водещ Дмитрий Гордон.

През 2012 г. Березовски предрече, че Путин един ден ще го окачат някъде, може и с краката нагоре, но самия него ще обесят значително по-рано, защото ще кажат:"Ти го доведе" .

Конфликтът между олигарха, собственик на телевизия ОРТ по онова време, и Путин става обществено достояние само седмици след встъпването в длъжност на Путин. На 8 май 2000 г. Березовски и Роман Абрамович са заедно на празненство по случай избирането на Владимир Путин. Но на 31 май Березовски остро критикува предложение на президента, което  дава на Кремъл правото да освобождава избрани губернатори.

През октомври, в интервю за вестник "Фигаро", Путин заявява, че няма да търпи критика към правителството от медии, контролирани от олигарси. Путин добавя, че ако е необходимо, ще унищожи средствата, които позволяват това изнудване.

В същия месец руски прокурори започват разследване за измами в  Аерофлот и Березовски е разпитан като свидетел.

На 7 ноември 2000 г. Березовски, който по това време пътува в чужбина, не се явява за допълнителни разпити и съобщава, че няма да се върне в Русия, защото има постоянно повишаване на натиска върху него от страна на властите и на президента Путин. Той казва, че е принуден да избира дали да се превърне в политически затворник, или в политически емигрант. Березовски добавя, че Путин го е посочил като заподозрян за случая с Аерофлот, просто защото ОРТ е „казала истината“ за потъването на подводницата КУрск.

В Лондон Березовски предприема кампания по изобличение злодеянията на Владимир Путин от потискане на свободата на словото до извършване на военни престъпления в Чечня. Той обвинява Федералната служба за сигурност на Русия в постановка около взривовете в жилищни сгради от 1999 г., с цел да се помогне Путин да спечели президентския пост.

На 23 март 2013 г. Березовски е намерен от телохранител мъртъв в дома си в Аскот в Бъркшир. Тялотото е в заключена баня, с превръзка около врата.