До 30 лв. на мегаватчас ще падне цената на тока за бизнеса

Иван Иванов

Иван Иванов

Днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие проект за изменение на методиката за цената на електроенергия на доставчик от последна инстанция. Чрез промяна на формулата, по която се определя, тази цената се намалява между 15 и 30 лева на мегаватчас.

Това съобщи председателят на държавния регулатор Иван Иванов на съвместна пресконференция с министър Андрей Живков, предаде БГНЕС. Целта на мярката е да бъдат подпомогнати малките и средни потребители, съобщиха Иванов и Живков. Председателят на КЕВР уточни, че мярката ще е в сила за следващите три месеца.

Енергийният министър преди това каза, че всички малки фирми трябва да си намерят доставчик на електроенергия, но се оказва че голяма част от тях не са успели и са отишли автоматично при доставчик на последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара. Целта сега е да бъдат насочени реални мерки към малките и средни фирми.

От 1 юли на свободния пазар като крайни клиенти са излезли около 624 000 фирми. Към този момент, на доставчик от последна инстанция са 256 000 или 41% от тях, добави Живков.