Убийството на Виктория Маринова стигна и до Европейската комисия

ЕК очаква бързо разследване, което да изправи виновниците пред правосъдието, заяви говорител на институцията

Виктория Маринова

Виктория Маринова

С голяма тъга научихме за убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова. Това заяви на пресконференция днес говорител на Европейската комисия в отговор.

"ЕК очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните власти, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата. Трябва да направим необходимото, за да могат журналистите в безопасност да дават безценния си принос за демократичните ни общества", добави говорителят.

Припомняме, че новината за престъплението, което потресе Русе, излезе от пределите на България часове след като бе оповестена за първи път. Статии за случая излязоха в Би Би Си, Ройтерс, Гардиън и Ал-Джазира.

Реагираха и видни членове на европарламента. По-рано в Туитър писа председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер, който заяви, че е шокиран. "Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", пише Вебер и подчертава, че това е много притеснително и че е необходимо спешно българските власти да извършат пълно разследване.

"Ужасèн съм да науча за убийството на журналист, който е разследвал корупция в България", написа Ги Верхофстат, председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП, евродепутат от Белгия.