Добър пример: Полша бутна военен руски паметник, Москва заплаши Варшава

А ако махнем монумента на Съветската армия от Орлов мост?

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има "най-отрицателни последици", предаде Ройтерс. Полша е един от най-големите критици на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия миналата година. В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението. "Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша "война на паметници" може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори", заяви руското външно министерство.

То определи полските действия като "неприятелски ход" и "пряко и крещящо" нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците. Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни. Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници. "Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти", каза ведомството.

Постъпката само улесни страната ни да знае какво ще я очаква, ако бъде преместен или не дай си боже да ликвидираме паметника на Съветската армия от Орлов мост, каквито искания има. Какво тогава ще кажат русофилите, че от любимия им Кремъл ще ни размахат пръст със заплахи като "най-отрицателни последици" за България заради паметник в центъра на столицата ни, който за голяма част от българите е символ на съветските окупатори. Агресията на Путин става все по-голяма, особено след като ЕС спря инвазията му към Стария континент.