Докъде ще ни доведе политическият покер?

България е в плен на ужасни туморни метастази, има нужда от прецизна хирургическа операция, удари с брадвата могат само да убият пациента

Николай Василев, Приоритети.бг

Близка семейна приятелка ни идва на гости. Завършила е две висши образования. Работи дълги часове, за да поддържа приличен стандарт на живот. В свободното си време ходи по планините и чете художествена литература. Няма да се учудя, ако е прочела повече книги от всички министри взети заедно. Понякога ходи на протестите, заедно със сина си, завършил в Англия.

„Искам тези простаци да се махнат“, заявява тя. „Лъжат, крадат, некомпетентни са!“

Не всички на протеста са като нашата приятелка. Но от пръв поглед се вижда, че там има много високо интелигентни хора, които просто искат България да е различна. Напълно споделям техните виждания. Но имам професионално изкривяване, което ми пречи да се потопя в еуфорията. Спомням мислите на Джордж Сорос, който освен финансист и благодетел, е и учен.

„Последствията от нашите действия“ пише той „се ръководят не от нашите желания, а от външна реалност, чиито механизми не можем да проумеем напълно. Колкото по-добре я познаваме, толкова резултатите ще се доближават до нашите желания.”[1]

Питам се доколко протестиращите са наясно с обективната политическа реалност.

Доколко имат план как да заменят „простаците, които ни управляват“ с отговорни, интелигентни и почтени хора?

Повечето от тях нямат време да се занимават с партийна или обществена дейност. А и са крайно мнителни, когато някой се опита да ги ангажира с партии. Страхуват се, често не без основание, че някой може да злоупотреби с тяхната добронамереност. Но протестът им изглежда като нещо друго. Дава им отдушник:

„Да се махат, да се махат, да се махат!“

И все пак, с какво ще помогнат едни предсрочни избори, проведени от служебно правителство на Радев, на които не само ГЕРБ и БСП, но и проекти като „Има такъв народ“ и „Изправи се“ вероятно ще се представят добре. Дори т.н. Обединени патриоти имат шанс да оцелеят. А нищо чудно да се появи проект на Радев за „президентска република“. Красимир Каракачанов подсказа, че от ВМРО БНД били за повече правомощия на пряко избрания държавен глава. Ще се учуди ли някой ако ОП се хванат за този влак.

Ами ако конюнктурното предложение на ГЕРБ някак събере 160 депутати и се насрочат избори за ВНС? Марешки вече дава сигнали, че може да промени първоначалната си съпротива срещу идеята. ДПС също загатват, че са за „рестарт“ на системата.

Не се ли страхуват интелигентните протестиращи, че едно ВНС избрано тази зима, може да нанесе непоправими щети?

А че от ГЕРБ настояват за ВНС, само за да избегнат служебно правителство е повече от ясно. Проектът за нова конституция, по всичко личи е бил написан на коляно. Дават ли си управляващите сметка, че с предложението си поемат огромен риск за държавата.

А протестиращите замислят ли се как стана така, че когато бяха открити нередности в администрацията на Радев, изведнъж избухна бунт срещу правителството на Борисов! И то мотивиран с отдавна известни факти. Когато до редовните избори не остава кой знае колко дълго време.

Политическият покер, в който протестиращи, управляващи, опозиционни партии и президент наддават и блъфират, не само че няма да прогони простаците от властовите им позиции, но може да разори крехката българска демокрация.

България е в плен на ужасни туморни метастази, проникнали във всички области на политическия и стопанския живот. Но за да бъдат отстранени е нужна сложна и най-вече прецизна хирургическа операция. Няколко удара с брадвата могат само да осакатят или убият пациента.

[1] Джордж Сорос; Лекциите на Сорос в Централноевропейския университет; Сиела 2010. София. Стр.84