Докато Перник е поставен във воден режим, отклонявали вода от яз."Студена" към Радомир

Това са установили експерти от МОСВ при направена проверка

Докато Перник е във воден режим, вода от един от захранващите язовир "Студена" източници е била отклонявана за нуждите на Радомир, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Вчера (29 ноември), по заповед на министър Нено Димов, ведомството е извършило извънредна проверка, заради твърдението на Областния управител на Перник Ирена Соколова за отклоняване на води за язовира.

При оглед на "Врелото" - един от водоизточниците, захранващи язовир "Студена", е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовир "Студена". От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция "Крапец" и водоснабдява град Радомир, се казва в съобщение на МОСВ. От министерството изтъкват, че тази схема на подаване на вода към Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. Това условие е било поставяно винаги от МОСВ към ВиК-Перник във всички графици от 2003 г. досега, уверява екоминистерството.

Помпената станция за снабдяване на град Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир "Студена", е установила проверката. Дежурният на помпената станция е обяснил, че работата ѝ е била преустановена едва на 28 ноември (четвъртък). Това съвпада и с изпратената от ВиК - Перник справка, според която в този ден към "Студена" е имало по-голям приток от посочвания дотогава.