Дончев: Най-тежкият момент на икономическата криза заради коронавируса ще бъде през есента

Най-рано през октомври можем да очакваме допълнително финансиране от ЕС, заяви вицепремиерът

Томислав Дончев

Томислав Дончев

Най-тежкият момент на икономическата криза, породена от коронавируса, ще бъде през есента. Това коментира във Варна вицепремиерът Томислав Дончев, предаде Радио „Фокус“ – Варна.
 
Дончев посочи, че най-ранния срок, в който България може да очаква допълнително финансиране от ЕС във връзка с кризата от коронавируса е месец октомври. Вицепремиерът подчерта, че към момента страната ни не е взела никакви средства, като по темата има сериозна интерпретация на фактите. 

„Ние работим активно и аз не изключвам възможността да бъдат организирани схеми за подкрепа на безвъзмездна финансова помощ, да има фокусирани инвестиции в сферата на здравеопазването, като след това ще търсим възстановяване на средствата.
 
Към момента всички анализатори дават противоречиви оценки за характера на икономическата криза, която се очертава в глобален мащаб. Коментират се 6-10-15% загуба на БВП тази година, но това, за което са единодушни всички, е че дори да има такъв драстичен спад, то следващата година голяма част от него ще бъде компенсиран.
 
Именно тогава се очаква и връщане към растежа, като очакванията са той да бъде много по-голям от преди. Според мен, най-тежкия момент на икономическата криза породена от коронавируса ще бъде през есента. Именно затова и всички мерки, които разработваме към момента ще продължат колкото време е нужно. Очакванията ми са към края на годината да се върнем по пътя на възстановяването“, каза още Томислав Дончев. 

Във Варна вицепремиерът Томислав Дончев е провел срещи с представители на Висшите учебни заведения в града, както и с кмета Иван Портних.

Целта на визитата е била да се обсъдят възможностите за финансиране на най-важните и мащабни проекти в морската столица в следващите 5 години. 

„Амбициите на всички академични институции, както и на местната администрация е Варна да се развива дръзко. За целта държавата трябва да осигури цялата необходима помощ, за да може това да се случи.
 
Фокусът е насочен към инвестиции в научната инфраструктура, което е доста специфична материя. Именно затова провеждаме тези срещи през днешния и утрешния ден. Варна дава близо 10% от БВП на страната, но аз съм убеден, че на база потенциала, с който града разполага – би могъл да дава много повече“, категоричен бе Томислав Дончев.
 
Той посочи, че ще се работи по направление за изграждане на нов сграден фонд, както и в посока за придобиване на модерно лабораторно оборудване. 

Дончев заяви, че се работи и по въпроса за Hi-Tech парк във Варна, който от години се коментира. Според вицепремиера, Варна разполага с потенциала да изгради такъв тип съоръжение, както научен, така и икономически. Това обаче са и сред най-скъпите и рискови инвестиции.
 
„Инвестициите в научна инфраструктура са изключително коварни, защото в много от случаите се изгражда всичко, което е предвидено, а няма адекватен сценарий, как да се ползва за в бъдеще и най-вече какви обратни приходи биха дошли. Дори и да се изгради с публични средства едно такова уникално съоръжение, то все пак трябва да носи приходи и поне частично трябва да се самоиздържа“, категоричен бе Томислав Дончев.