Валери Симеонов: Черноморските курорти на юг от Бургас се пукат по шевовете

Битката за концесионирането трябва да бъде мащабна, заяви зам.-председателят на НС

Валери Симеонов

Валери Симеонов

В момента черноморските курорти на юг от Бургас се пукат по шевовете, съобщи пред „Фокус“ Валери Симеонов, заместник-председател на Народното събрание и председател на НФСБ. 

„Напливът е доста сериозен. Това ми дава основанието да бъда оптимист за летния туристически сезон у нас. Най-важният фактор си остава времето, разбира се, но поне от това, което виждам до момента, съм обнадежден“, обясни той. 

Валери Симеонов коментира още, че битката за концесионирането трябва да бъде мащабна и да се изведе с обединените усилия на изпълнителната и законодателната власт. 

Уверен съм, че в четвъртък мерките за рестарт на подкрепата на туризма, предложени от НФСБ, ще бъдат приети, каза още Симеонов. Според него своевременен ефект ще дадат мерките, свързани с намаляване на ДДС за виното и бирата. 

„Това веднага ще се отрази върху оборотите и печалбите на ресторантьорите. Надявам се да се отрази и на цената. От 20% на 9% не е малък марж. Сигурен съм, че заведенията могат да си позволят да намалят малко цените на бирата, особено на българската. Ефект ще има и за туроператорските фирми, защото те са неразделна част от туристическия бранш. Незабавен ще бъде и резултатът за всички, осигуряващи услуги със спортни съоръжения“, обясни Валери Симеонов.