Доц. Ангел Кунчев: Оздравелите ще стават все повече – около 70-80%

За два-два месеца и половина трябва да минем пика и да тръгне надолу

Доц. Ангел Кунчев

Доц. Ангел Кунчев

За два-два месеца и половина трябва да минем пика и да тръгне надолу, заяви в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия  доц. д-р дмн. Ангел Кунчев, главен държавен инспектор. Според него напълно е възможно някой от нас да е имал COVID-19 и да не е разбрал, ако не е имал никакви симптоми. На въпрос дали с наближаването на лятото можем да очакване изчезване на вируса, доц. Кунчев напомни, че този вирус е непредсказуем, не е известен досега и не би могъл да прогнозира.

По повод различните мнение в подкрепа за и против бързия скрийнинг на населението за наличие на коронавирус, той отговори: "Част от Медицинския съвет призовават за бързи тестове. Но от Националния щаб смятат, че те не са достатъчно достоверни. Когато страната е в тежък момент, един от принципите е да има единоначалие, да се дават точни и ясни разпореждания и да не хвърляме хората в това кой по-прав и по-крив. Не трябва да има разнобой." 

Доц. Ангел Кунчев обърна внимание и на други важни неща, които хората трябва да имат предвид при превенция от заразяване с вируса. Бременните жени не бива да се притесняват от COVID-19, децата боледуват по-леко и се заразяват по-рядко от другата група от населението. Хората с имунни заболявания са по-податливи заради медикаментите, които приемат, но в никакъв случай не бива да спират лекарствата, които поддържат състоянието им. За тях д-р Кунчев препоръча да избягват контактите с хора и да са по-предпазливи. Маските не са задължителни за здравите хора, но са препоръчителни, като например при ходене в магазин.

Експертът потвърди, че може да се смята, че има петима излекувани, за които се очакват резултатите от втория тест за наличие на вируса. Първите са били отрицателни, тоест пациентите са здрави.

„Оздравелите ще стават все повече – около 70-80%“, каза главният държавен инспектор.

Той докладва още, че четирима от заболелите с коронавирус са в тежко положение, двама от тях са в застрашено състояние и може да се стигне до летален край. А състоянието на всички заболели у нас като цяло е стабилно.