Доц. Атанас Мангъров: Където и да беше 3-годишното дете, то щеше да загине

За този вирус няма профилактика или ваксина, заяви специалистът по инфекциозни болести

Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров

Аутопсията вероятно ще докаже или тежка пневмония, или мозъчно възпаление, или миокардит. Няма специфични признаци, които от първия момент да подсказват трагичното развитие в рамките на ден. В момента стотици деца са със същите симптоми, но те ще завършат благоприятно, драматичният ход е изключение. Най-често до скоротечен край водят грипните вируси – всяка година убиват 10-20 деца, най-добрата профилактика е ваксината. Това казва в ексклузивно интервю за в. "24 часа" доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Криниката по детски инфекциозни болести към Инфекциозна болница - София. 

Вероятно детето е развило скорострелно протичаща вирусна инфекция. Риновирусът, който са открили в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, в общия случай не причинява фатални инфекции, въпреки че в редки случаи са възможни. Принципно най-тежките усложнения с внезапно начало и светкавично развитие до фатален край дават грипните вируси. Обаче в момента те не се откриват. Топлото време отложи началото на циркулацията на грипните вируси, която обичайно в средата на ноември е започнала в цяла Европа, а сега положението е все още спокойно. Но трябва да се знае, че грипът е сериозно заболяване със склонност да се усложнява, както и понякога в единични случаи пациентите да загиват за един ден. Това се случва по-често при малките деца и старите хора – две особено уязвими групи поради особености на имунната им система. Най-тежките животозастрашаващи варианти са да се развие хеморагична пневмония или енцефалит - възпаление на главния мозък.

Това, че сега е изолиран риновирус, не означава автоматично, че е причината за загиването на детето. Аутопсията вероятно ще покаже инфекция със скоростно протичане - или пневмония, или енцефалит, или миокардит. 

Грипът е най-честата причина за загиване на деца за един ден. Обикновено са в разгара на сезонната епидемия през януари-февруари. Всичко от началото до края се случва за ден, драматичното влошаване е наистина за часове. Такъв известен случай имаше миналата година във Враца, предишната в Добрич. Но това, което сега се случи, не е грип. Обаче е предупреждение, че и грипът ще дойде след време, а за него е доказано, че особено при малките деца може да причини тежка инфекция със стремителен ход и най-сигурната доказана профилактика е ваксината. Но като ги повтаряме тези неща от години, в отговор се започват обяснения как не знам какви си неща ще дават на детето да му се подсилва имунитетът, как с не знам какво си ще го хранят. 

Напомням за тези, които са склонни да се вслушат в разума си и опита на медицината: сега е времето децата да бъдат ваксинирани - всички деца над 6 месеца, за които няма противопоказания.

Други групи вируси, които могат да породят сходна по тежест инфекция при децата са ентеровирусите. Преди години имаше епидемия от ентеровирус 71, която погуби в рамките на 2-3 седмици няколко деца. Майка ми беше началник на детското отделение в Стара Загора и буквално спеше в болницата, не се прибираше заради многото постъпващи едно след друго деца в тежко състояние.

На въпрос конкретния случай сега дали е можело да се избегне най-страшното, доц. Мангъров отговаря: Където и да беше детето, щеше да загине. При скоротечните вирусни инфекции няма средство, с което да се въздейства на причинителя. Не може да се каже, че има закъснение. В момента в София има стотици деца с температура 40 градуса и другите симптоми на вирусни заболявания, които обаче при 99 и отгоре процента завършват благоприятно. В редки случаи нещата тръгват накриво, което се определя от взаимодействието между детето и вируса, който го е нападнал.

В случая вероятно не става дума за сепсис, няма данни за сепсис. Симптомите при инфекциите са едни и същи – нарушаване на общото състояние, висока температура, кашлица, повръщане, диария. По тази логика всяко дете с температура трябва да се вкара в болница, което няма как да се случи. Ако родителите са притеснени, разбира се, ще заведат детето на лекар, ще се консултират най-малкото с неговия педиатър.

При нас (инфекциозната болница) много от децата са със симптоми, сходни с тези, които е имало починалото момченце. Нищо не пречеше това дете да е в нашата болница. И най-вероятно не е дошло при нас, защото, без да абсолютизирам, родителите обикновено се страхуват, че като детето им се лекува в инфекциозна болница, ще се зарази с нещо. А не си дават сметка, че всички, които са при нас, са се заразили отвън.

По стечение на обстоятелствата детето не е дошло при нас. Но и да беше постъпило, нищо повече нямаше да направим. Просто тези неща, за съжаление, понякога се случват. И ще се изправим пред драматични протичания отново през зимата, когато започне грипът.

Ако трябва да се акцентира върху нещо, това е, че вирусът, предизвикал загиването на детето, реално няма профилактика, няма ваксина или нещо друго, което да се направи, за да не се случва това. Но за грипа – има. И сега е моментът да се ваксинират децата. За възрастовата група от 6 месеца до 8 години се препоръчват две детски дози през определен интервал от време, ако се ваксинират за първи път в живота.