Доц. Кунчев: Влиянието на Омикрон расте главоломно, в някакъв момент може да карантинираме цялата държава

След КСНС 28 души са поставени под карантина, посочи специалистът

доц. Ангел Кунчев

доц. Ангел Кунчев

Общият брой карантинирани след Консултативния съвет за национална сигурност е 28 души. Това заяви пред Нова ТВ главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

Той поясни, че от епидемиолога, който прави проучването, зависи дали всички ще са под карантина.

По негови думи КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но е продължил дълго и се е провел в сравнително малко помещение.

Запитан кой ще може да се възползва от по-кратката карантина, Кунчев посочи, че всичко зависи от това кога е връчено предписанието от РЗИ. Това важи само ако сме контактни лица на заразен, но не и ако ние самите сме болни, подчерта здравният инспектор.

Той отхвърли твърденията, че ваксините не работят, като "тотално неверни". Кунчев все пак призна, че те не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. "При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза, защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още", обясни той.

Кунчев посочи, че влиянието на Омикрон расте главоломно и ако се карантинират всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина.

Според него има три причини да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки, че са ваксинирани - ниският процент на ваксинация у нас, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.