Ще стане ли коронавирусът по-смъртоносен в края на годината?

Според доц. Любомира Гломб, вирусите предпочитат гостоприемниците им да живеят по-дълго

Тезата, че COVID-19 ще еволюира така в края на годината, че да бъде още по-смъртоносен, не кореспондира с опита на науката за еволюцията и прогнозата е, че по-скоро вирусът ще отслабва силата си. Това мнение изрази завеждащият Центъра за заразни и паразитни болести (ЦЗПБ) доц. Любомира Гломб в студиото на Канал 3.

“Еволюционно погледнато на вирусите с преминаването в нов биологичен вид е те да отслабват“, казва доц. Гломб. “По-вероятно е новите мутанти да са по-отслабени, това е най-добрият еволюционен поход. Вирусите предпочитат гостоприемниците им да живеят по-дълго, за да се размножават по-успешно“.

На въпрос за различните щамове, които са се оформили - китайски, европейски и американски, доц. Гломб коментира, че едва ли става дума за щамове. "По-скоро става за леко изменение. И вирусът е като човека, като смени континента, се променя."

Науката в момента има едва 5-месечен опит в изследването на COVID-19, което е прекалено кратък срок за даване на точни прогнози, но фактът, че все пак това е вид коронавирус, помага до известна степен на научната преценка на експертите. Именно по тази причина вирусологът предвижда, че втора вълна едва ли ще има през лятото, но е напълно възможна през есента, когато с падането на температурите хората ще се приберат по домовете си и ще влизат в по-близък контакт помежду си.

Друга добра новина е, че нуждата от тестове в България през изминалите дни е намалял осезаемо. “В ЦЗПБ на ден обработвахме по повече от 600 проби дневно и дори работехме на почти денонощен режим. Може би от 2-3 дни броят на пробите намаля на 300-400, което може да говори за намаляване на заболеваемостта“, казва доц. Гломб.

Морето и басейните не представляват особено голям риск, тъй като солената вода и третирането с хлор са врагове на вирусите, обяснява доцентът. Именно това е причината здравните инспектори да дават разрешения за работа на този вид туристически обекти с настъпването на летния сезон.