Доц. Спас Ташев: Френското предложение трябва да се надгради и да бъде прието

Не обяснихме на партньорите намесата на Москва в отношенията ни с РСМ, те смятат нас за дългата ръка на Кремъл

Доц. Спас Ташев

Доц. Спас Ташев

Необходимо е бързо надграждате на френското предложение за РСМ, за да бъде защитен българският национален интерес, след което то да бъде прието.  Такава позиция изрази пред БНТ историкът от БАН доц. Спас Ташев.

Според него, предложението на френското председателство в голяма степен защитава българския интерес, но няма достатъчно гаранции и контролни механизми по изпълнението на ангажиментите.    Според него дори да е изтекъл мандатът на френското председателство, предложението е добра основа, върху която може да се стъпи и да се надгради, за да постигне своите цели.

Той посочи, че да сме заедно в ЕС със Северна Македония  е обща стратегическа цел за двете страни.

„Нямаме интерес да сме вечно скарани“, посочи историкът.

Той подчерта, че отношенията ни са влошени поради  глобални политически  фактори – най-вече Москва, която чрез Сърбия упражнява влияние.

„Ние не намерихме механизъм да обясним това на нашите партньори,  те ни възприемат като дългата ръка на Путин на Балканите“, подчерта доц. Ташев.

По думите му, двупосочността в политиката на правителството е изиграла лоша шега, а френското предложение е представено твърде късно пред обществеността, дори при внасянето на документите са внесени в ресорната парламентарна комисия МВнР е било заобиколено.    

Впечатлението на учения е, че е работено зад гърба на министерството, а именно в МВнР са експертите по темата.